Επεισόδια στο ΑΠΘ: Ευθεία βολή των ΜΑΤ κατά φοιτητών από το ένα μέτρο

Επεισόδια στο ΑΠΘ: Ευθεία βολή των ΜΑΤ κατά φοιτητών από το ένα μέτρο
Επεισόδια στο ΑΠΘ μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας intime

Η ΕΛ.ΑΣ. χρωστά εξηγήσεις για την ενέργεια του αστυνομικού των ΜΑΤ να ρίξει με ευθεία βολή κροτίδα κρότου λάμψης σε φοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα η ένταση στα Πανεπιστήμια αυξάνεται επικίνδυνα.

Εντελώς αδικαιολόγητη και σχεδόν πρωτοφανέρωτη ήταν η ενέργεια του αστυνομικού του ΜΑΤ να ρίξει με ευθεία βολή κροτίδα κρότου λάμψης από πολύ μικρή απόσταση στο συγκεντρωμένο πλήθος των φοιτητών στο ΑΠΘ την Πέμπτη.

Το video αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα. Την ώρα που οι φοιτητές υποχωρούν μετά τα πρώτα σπρωξίματα των ΜΑΤ, η εκτόξευση της βολίδας δεν προσφέρει εκείνη την ώρα τίποτα άλλο εκτός από τον τραυματισμό του νεαρού φοιτητή.

Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη, ο φοιτητής ο οποίος αιμορραγούσε από την πρώτη στιγμή μετά το χτύπημα, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο έχοντας γλιτώσει τα πολύ χειρότερα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Η βολή από τόσο κοντινή απόσταση, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος φανερώνει στην καλύτερη των περιπτώσεων έλλειψη ψυχραιμίας και στη χειρότερη υπερβάλλοντα ζήλο η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο είναι πλέον κάτι παραπάνω από φανερό ότι η ένταση στα πανεπιστήμια αυξάνεται διαρκώς. Η επιμονή της κυβέρνησης να εφαρμόσει το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και η απόφασή της να καταργήσει, επί της ουσίας, τις φοιτητικές παρατάξεις (μετά και την ήττα της ΔΑΠ στις πρόσφατες εκλογές) ρίχνουν λάδι στη φωτιά σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία τα νεύρα της κοινωνίας είναι τεντωμένα για μία σειρά από λόγους.

Ηδη η αντιπολίτευση, τόσο η αξιωματική, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, με σειρά αντιδράσεών τους κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της έντασης στα ΑΕΙ της χώρας με προφανή στόχο την αποφυγή των χειρότερων.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος αναρωτήθηκε αν “η κυβέρνηση θέλει νεκρό στα πανεπιστήμια”.

Η ΝΔ, από την πλευρά της, τόνισε ότι “σήμερα ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί για φύλαξη του χώρου του ΑΠΘ που τελούσε επί 34 χρόνια υπό κατάληψη και σήμερα κατασκευάζεται βιβλιοθήκη που θα εξυπηρετεί τους φοιτητές. Στη διάρκεια της επίθεσης κατά των αστυνομικών και της συμπλοκής που ακολούθησε, τραυματίστηκαν ένας φοιτητής κι ένας αστυνομικός. Για το περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, γίνεται προανάκριση”.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ “να απαντήσει ευθέως, όχι στη ΝΔ, αλλά στην κοινωνία: Ο χώρος του ΑΠΘ που φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι;”

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επειόδια, τέλος, ήταν η ακόλουθη: “Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, κατά τη διάρκεια αστυνομικών μέτρων για την περιφρούρηση οικοδομικών εργασιών σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ομάδα 120 περίπου ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού και ιδιώτη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Ενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα