Έρχονται ειδικές σημάνσεις για ηλεκτρικά οχήματα και σταθμούς φόρτισης

Έρχονται ειδικές σημάνσεις για ηλεκτρικά οχήματα και σταθμούς φόρτισης
Παροσυίαση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Βουλή την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Από τις 20 Μαρτίου θα εφαρμοστούν σε όλη την Ευρώπη, βοηθώντας τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τη σωστή επιλογή επαναφόρτισης.

Η ηλεκτροκίνηση έχει μπει στη ζωή μας και προκειμένου να την κατανοήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει να εφαρμόζει σειρά κανονισμών. Ο πρώτος κανονισμός αφορά το σύστημα, γνωστό ως AVAS (Acoustic Vehicle Alarm System), το οποίο παράγει τον υποχρεωτικό ήχο E-noise, τον οποίο θα πρέπει να εκπέμπουν όλα τα καινούργια ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα plug-in hybrid μοντέλα, σε χαμηλές ταχύτητες, έως και 20 χλμ./ώρα, ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικά αθόρυβα περίπου μέχρι αυτή την ταχύτητα, ώστε να προειδοποιήσουν εγκαίρως πεζούς και δικυκλιστές.

Ο δεύτερος κανονισμός, αφορά το ολοκαίνουργιο, εναρμονισμένο σύνολο ετικετών για ηλεκτρικά / επαναφορτιζόμενα οχήματα (φορτηγά, φορτηγά, λεωφορεία, πούλμαν, μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, τρίκυκλα και τετράκυκλα) και σταθμούς φόρτισης, που θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη από τις 20 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας της ΕΕ για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (2014/94 / ΕΕ) . Οι νέες σημάνσεις θα αναπτυχθούν και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (ΕΕΑ – Ισλανδία, Λιχνενστάιν & Νορβηγία), καθώς επίσης και τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, την Ελβετία και την Τουρκία. Εναπόκειται στη Μ. Βρετανία να αποφασίσει τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ μετά το Brexit, αλλά τα νέα οχήματα που παράγονται, θα έχουν τις σημάνσεις εκ’ κατασκευής, οπότε τα οχήματα που θα εισάγονται στην Μ. Βρετανία θα τις φέρουν.

Αυτές οι σημάνσεις θα τοποθετούνται δίπλα σε κάθε θέση φόρτισης και πάνω σε κάθε φις φόρτισης, στα αποσπώμενα καλώδια φόρτισης, στο έντυπο ή το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο κατόχου/ εγχειρίδιο λειτουργίας, στους σταθμούς φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων επί της πρίζας εξόδου ή στο χώρο αποθήκευσης του καλωδίου σύνδεσης του οχήματος, και για πληροφόρηση, στις εμπορίες οχημάτων.

Η σήμανση είναι απλώς ένα οπτικό εργαλείο που βοηθά τους καταναλωτές να βεβαιώνονται ότι επιλέγουν τον σωστό τρόπο φόρτισης για το όχημά τους. Οι καταναλωτές το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να βρουν με ποια σήμανση του σταθμού φόρτισης ταιριάζει η σήμανση του οχήματός τους. Το σχήμα όλων των ηλεκτρικών σημείων επαφής είναι ένα κανονικό και οριζόντιο εξάγωνο. Το ηλεκτρικό σημείο επαφής καθορίζεται από ένα σύμβολο διαμέτρου τουλάχιστον 3 εκ. και αποτελείται από ένα Λατινικό χαρακτήρα.

 

 

Καθώς η 20ή Μαρτίου είναι η ημερομηνία συμμόρφωσης, οι κατασκευαστές οχημάτων και οι διαχειριστές των σταθμών φόρτισης θα αρχίσουν την εισαγωγή αυτών των σημάνσεων σε μια μεταβατική περίοδο, που προηγείται αυτής της ημερομηνίας.

Τα φυλλάδια με τις ετικέτες για ηλεκτρικά οχήματα και υποδομές φόρτισης, έχουν συνταχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), τους Ευρωπαίους Κατασκευαστές Μοτοσυκλετών (ACEM), τη ChargeUp Europe, τη CharIN και την Eurelectric.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα