Έρευνα για τις πηγές ενημέρωσης και την αξιοπιστία της δημόσιας πληροφόρησης

Έρευνα για τις πηγές ενημέρωσης και την αξιοπιστία της δημόσιας πληροφόρησης
Επίσκεψη σε ειδησεογραφικό ιστότοπο iStock

Διαδικτυακή έρευνα από το ΕΚΚΕ για τις πηγές ενημέρωσης και τις απόψεις του κοινού γύρω από την αξιοπιστία της δημόσιας πληροφόρησης.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ πιλοτικού έργου “Public Discourse Fact Checking-Check4facts” διεξάγει διαδικτυακή έρευνα αναφορικά με τις πηγές ενημέρωσης και τις απόψεις του κοινού γύρω από την αξιoπιστία της δημόσιας πληροφόρησης. Η έρευνα είναι ανώνυμη, στην επεξεργασία των στοιχείων τηρούνται όλοι οι κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ο χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου δεν υπερβαίνει τα πέντε λεπτά.

Το έργο Check4facts ανταποκρίνεται στην ανάγκη να υπάρξει επιστημονική γνώση και διάλογος για τον έλεγχο της αξιοπιστίας του δημόσιου λόγου στην Ελλάδα.

Η αποξένωση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα, η δυσπιστία απέναντι στους ειδικούς, η θεώρηση της πολιτικής ως παιχνίδι εξουσίας/στρατηγικής, που επωφελείται από την περιορισμένη γνώση των πολιτών σε σχέση με την πολιτική σφαίρα και τα δικαιώματά τους, ενισχύουν αυτό που ονομάζεται «οικονομία της προσοχής» (“attention economy”), η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή μεθόδων “neuro marketing” και προπαγανδιστικών πρακτικών που αποσκοπούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των πολιτών.

Μακριά από πολιτικές, μηντιακές σκοπιμότητες και εντυπωσιοθηρικές- εμπορευματοποιημένες λογικές, το έργο check4facts.gr όταν ολοκληρωθεί θα προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στο δημόσιο διάλογο.

Την κύρια ευθύνη για τη μεθοδολογία εξακρίβωσης της εγκυρότητας των δημόσια εκφερόμενων πληροφοριών έχει η επιστημονική ομάδα της πλατφόρμας, της οποίας πυρήνας είναι επιστήμονες με μακροχρόνια πείρα στην καταγραφή και ανάλυση του δημόσια εκφερόμενου λόγου, προερχόμενοι από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version