Στα δύο η πυρκαγιά στον Κάλαμο. Τρία νέα μέτωπα στην Ζάκυνθο

Στα δύο η πυρκαγιά στον Κάλαμο. Τρία νέα μέτωπα στην Ζάκυνθο

Τεράστια έκταση έχει πάρει η πυρκαγιά στον Κάλαμο και πλέον έχει σπάσει σε δύο μέτωπα προς Καπανδρίτι το ένα και προς Αγίους Αποστόλους το άλλο-Ξέσπασαν δύο νέα μέτωπα στην Ζάκυνθο, φτάνοντας τα 15 εκ των οποίων 13 ενεργά-Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον λόφο του νέου φρουρίου μέσα στην πόλη της Κέρκυρας

Τον φόβο ότι υπάρχει ένα γενικευμένο σχέδιο εμπρηστών εκφράζουν πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τουλάχιστον για την Ζάκυνθο που υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ίσως για τοπική σύγκρουση συμφερόντων και για την Αττική σε ό,τι αφορά τα περιαστικά ειδικά δάση όπως αυτή την στιγμή στον Κάλαμο και τα προηγούμενα 24ωρα σε Γαλάτσι και Καισαριανή.

Τεράστια η έκταση του πύρινου μετώπου γύρω από τον Κάλαμο-Κάηκαν σπίτια

Τεράστια είναι η έκταση που έχει πάρει λόγω και των ανέμων η πυρκαγιά στον Κάλαμο. Αρχικά ξέσπασε από τους Αγίους Αποστόλους και κινήθηκε ψηλά προς τον οικισμό του Καλάμου με κατεύθυνση το Καπανδρίτι.

Αυλές και σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες με εκτιμήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνουν λόγο ακόμα και για 15-20  σπίτια… κάτι που θα φανεί όμως μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

Αναγκαία κρίθηκε η εκκένωση δύο παιδικών κατασκηνώσεων που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην παραλία, ενώ άλλοι κάτοικοι σπεύδουν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες με κουβάδες στα χέρια και άλλοι να απομακρυνθούν.

Μάλιστα, από την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο, ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων και περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο 251 ΓΝΑ.

Πλέον, το πύρινο μέτωπο έχει σπάσει σε δύο κατευθύνσεις προς Αγίους Αποστόλους και προς Καπανδρίτι, λόγω των εναλλαγών ανέμων, αιτία που οδήγησε την φωτιά το απόγευμα μέσα στον οικισμό του Καλάμου.

Συγκεκριμένα, το μέτωπο προς Αγίους Αποστόλους πλησιάζει στον οικισμό Βλαστό που βρίσκεται ανάμεσα στον Κάλαμο και τους Αγίους Αποστόλους και δυνάμεις τοποθετούνται έτσι ώστε να προστατέψουν τα σπίτια της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα έχουν ενισχυθεί εκ νέου οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές των πυροσβεστών.

Κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό και εκρήξεις που ακούστηκαν αλλά αυτά θα διερευνηθούν σε δεύτερο χρόνο από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής, ωστόσο άλλες αναφορές κάνουν λόγο ότι φωτιά ξέσπασε από πυλώνα υψηλής τάσης.

Στο σημείο επιχειρούν πλέον 66 άντρες με 33 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά οχήματα, συνολικά 22 οχήματα ΟΤΑ και Περιφέρειας, υδροφόρες, χωματουργικά κλπ., ενώ καταφτάνουν ενισχύσεις της Πυροσβεστικής από Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο με 11 οχήματα και 22 άντρες.

Λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή η Αστυνομία προχώρησε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων πλην εκείνων βεβαίως που έχουν επιχειρησιακό ρόλο, στον κόμβο Καπανδριτίου-Μικροχωρίου, στην Παραλιακή Αγίων Αποστόλων και στην Επαρχιακή Οδό Καλάμου, καθώς επίσης στην Πλατεία Καλάμου, στην Λεωφόρο Μαρκοπούλου και στην Παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Σημειώνεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση προχώρησε σε αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Τα 15 έφτασαν τα πύρινα μέτωπα στην Ζάκυνθο με πιο επικίνδυνο αυτό του Κοιλιωμένου γύρω από τον οικισμό του Αγαλά για δεύτερο 24ωρο

Στο έλεος οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών βρίσκεται το νησί της Ζακύνθου κάτι που δυστυχώς είχε διαφανεί εδώ και δύο μήνες από τις συνεχείς φωτιές στην ευρύτερη περιοχή των Βολίμων. Πλέον όμως τα χτυπήματα έχουν κορυφωθεί, αφού δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν άλλον τρόπο, πως είναι δυνατόν να ξεσπάνε 9 διαφορετικά πύρινα μέτωπα σε ένα μέρος, με τέσσερα από αυτά τα πύρινα μέτωπα να ξεσπάνε τα μεσάνυχτα σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις και με διαφορές λεπτών.

Από το προηγούμενο ύποπτο μπαράζ πυρκαγιών είχαν βρεθεί στο νησί αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμών της Πυροσβεστικής, που δεν κατέληξαν κάπου, αλλά όπως φαίνεται η έρευνα θα συνεχιστεί, ούτε το drone της Πυροσβεστικής είχε καταφέρει στις περιπολίες του να εντοπίσει ύποπτες κινήσεις, όμως επίσης αποφασίστηκε να επιστρέψει και να πραγματοποιήσει εκ νέου περιπολίες.

Καλό θα είναι οι κάτοικοι του νησιού που τυχόν εντοπίσουν ύποπτες ενέργειες και κινήσεις να ενημερώσουν άμεσα τις Αρχές, καθώς φαίνεται κινδυνεύουν από ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

Στιμγιότυπα από την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στις Σπέτσες. Τρίτη 1 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSI) Eurokinissi

 

Στο πιο δύσκολο μέτωπο που καίει για δεύτερο 24ωρο και είναι αυτό του Κοιλιωμένου, τα ξημερώματα κόντεψε να καεί το χωριό του Αγαλά όταν οι φλόγες έφτασαν ελάχιστα μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών και κυρίως στην ευτυχή εκείνη την στιγμή απότομή αλλαγή, στην διεύθυνση των ανέμων, το παντελώς ανεξέλεγκτο λόγω των θυελλωδών ανέμων πύρινο μέτωπο, στράφηκε ξανά προς το παρθένο πευκοδάσος, το οποίο συνεχίζει να ισοπεδώνει…, ενώ η συνεχής εναλλαγή των ανέμων άλλοτε στέλνει ξανά το μέτωπο προς τον Αγαλά και άλλοτε το απομακρύνει.

Αυτή η εικόνα στην Ζάκυνθο τείνει να γίνει καθημερινότητα τους τελευταίους δύο μήνες με συνεχείς φωτιές που ξεσπούν στην ευρύτερη περιοχή από τις Βολίμες και σε άλλα σημεία ή μόλις πάνε καλύτερα κάποια μέτωπα και τείνουν να σβήσουν, ξαφνικά ξεσπούν σε άλλα σημεία νέες φωτιές προκαλώντας διασπορά δυνάμεων, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι ενδεχομένως ειδικά φέτος η Ζάκυνθος έχει μπει στο στόχαστρο οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών.

Tα δύο τελευταία 24ώρα στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 15 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 13 ενεργές στις παρακάτω περιοχές:

1. Στις 11/08 και Ω/ 13:33 στο Καταστάρι της Δ.Ε. Αλυκών

2. Στις 11/08 και Ω/ 15:00 στο Καπελέτι της Δ.Ε. Ελατίων

3. Στις 12/08 και Ω/ 15:35 στον Κοιλιωμένο της Δ.Ε. Αρτεμισίων

4. Στις 12/08 και Ω/23:10 στη θέση Ελιές Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

5. Στις 12/08 και Ω/23:38 στη θέση Αστέρι Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

6. Στις 13/08 και Ω/00:30 στη θέση Αλωνάκι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

7. Στις 13/08 και Ω/00:32 στη θέση Σκούτα Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

8. Στις 13/08 και Ω/01:00 στη θέση Μεγαλώνι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

9. Στις 13/08 και Ω/08:00 στη θέση Ασκός Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

10. Στις 13/08 και Ω/08:30 στη θέση Άγιος Νικόλαος Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

11. Στις 13/08 και Ω/10:15 στη θέση Δάφνη Βασιλικού της Δ.Ε. Ζακυνθίων

12. Στις 13/08 και Ω/15:15 στη θέση Νικολουδάκη κοντά στον Λαγανά

13. Στις 13/08 και Ω/21:50 στη θέση Κάμπι

14. Στις 13/08 και Ω/22:00 (δεύτερη πυρκαγιά) στη θέση Αγ. Νικόλαος Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

15. Στις 13/08 και Ω/22:50 στη θέση Παλιό Χωριό

Το γεγονός ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για το νησί, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 5 νέες εστίες κατά τις βραδινές ώρες, στην περιοχή των Βολίμων στα Βόρεια του νησιού, ενώ τις πρωινές ώρες σήμερα έως το μεσημέρι προστέθηκαν άλλες 4 νέες εστίες, εγείρει βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να τις θέσουν υπό έλεγχο, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, η μεταβλητότητα της διεύθυνσής τους, το είδος της βλάστησης και το έντονο ανάγλυφο του εδάφους δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Οι επίγειες πυροσβεστικές επιχειρησιακές δυνάμεις του νησιού έχουν ενισχυθεί με οχήματα και προσωπικό από τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και συνολικά επιχειρούν 120 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 34 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο, ενώ μέσα στην ημέρα θα μεταβούν αλλά έξι οχήματα με 24 πυροσβέστες. Από της έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα, στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στο νησί της Ζακύνθου για τη διερεύνηση των πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στο νησί της Κεφαλονιάς είχαμε 8 ενάρξεις πυρκαγιών όπου αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στους Κανακάδες Κέρκυρας. Κατά το τελευταίο 12ωρο (06:00-18:00), το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά εντός της πόλης της Κέρκυρας στον λόφο του Νέου Φρουρίου

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά τη νύχτα σε χαμηλή βλάστηση εντός της πόλης της Κέρκυρας στον λόφο του Νέου Φρουρίου και προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση, αφού ουσιαστικά πρόκειται για την καρδιά της πόλης της Κέρκυρας, όπου η φωτιά ξέσπασε κάτω από εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες.

(Φωτο: corfunews)

Σε ύφεση και οριοθετημένες είναι πλέον οι πυρκαγιές στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής. Σε εξέλιξη αλλά με καλύτερη εικόνα πλέον παραμένουν οι δύο από τις τρεις φωτιές στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο Ψαθοτόπι Άρτας παραμένει σε εξέλιξη αλλά με καλύτερη εικόνα, στο Κομπότι Άρτας τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και στην περιοχή του Ζαγορίου, στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων παραμένει σε εξέλιξη αλλά επίσης με καλύτερη εικόνα. Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι και μάλιστα με δύο μέτωπα σε χαμηλή βλάστηση και δασική έκταση στην Παλιά Καβάλα.

Δείτε τη live κάλυψη των πυρκαγιών από το News 24/7 εδώ

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα