Έβρος: Προς τον Πέπλο κινείται η πλειονότητα των μεταναστών- Εντάσεις στη Μόρια

Έβρος: Προς τον Πέπλο κινείται η πλειονότητα των μεταναστών- Εντάσεις στη Μόρια
Eurokinissi

Διάσπαρτοι είναι πλέον οι πάνω από 13.000 μετανάστες που έχουν καταλήξει στον Έβρο. Κινούνται νοτιότερα προς το Πέπλο όπου δεν υπάρχει συρματόπλεγμα. Επεισόδια στην Μόρια Λέσβου.

Συνεχείς ήταν οι απόπειρες εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν στην ελληνική επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, και αντιμετωπίστηκαν όλες. Απ’ όσους κατάφεραν να περάσουν από τα συρματοπλέγματα συνελήφθησαν 68 ενώ τα δύο προηγούμενα 24ωρα έχουν πραγματοποιηθεί 139 συλλήψεις, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, κανείς τους δεν είναι από την Ιντλίμπ ή την Συρία.

Επεισόδια σημειώθηκαν και το πρωί στις Καστανιές και στον φράκτη, με τους Τούρκους αστυνομικούς μάλιστα να πετούν ξανά δακρυγόνα εναντίον των Ελλήνων αστυνομικών για να δώσουν την ευκαιρία σε μετανάστες να περάσουν, ενώ έφτασαν στο σημείο να κόβουν τα συρματοπλέγματα.

Όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το υδροβόλο όχημα «Αίαντας» εκτόξευσε νερό με μπλε μπογιά, ώστε στην περίπτωση που κάποιοι από τους πρόσφυγες καταφέρουν να περάσουν να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτοί.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παρατηρούν τις τελευταίες ώρες πως έχει μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων στις Καστανιές και η πλειονότητα έχει αρχίσει και κινείται πολύ νοτιότερα προς τον Πέπλο Έβρου, όπου δεν υπάρχει φράχτης και συρματόπλεγμα, είναι καθαρά χερσαίο σύνορο και έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν.

Το News 24/7 βρίσκεται στον Έβρο και μεταδίδει όλες τις εξελίξεις. Δείτε σημερινή εικόνα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα:

Αυτό φαίνεται το έμαθαν από τις τουρκικές Αρχές που κάνουν τα πάντα για να τους περάσουν στην ελληνική επικράτεια. Βεβαίως αυτό ήδη το γνωρίζουν οι ελληνικές δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού και παίρνουν τα μέτρα τους στο σημείο.

Εικόνες από τη “νεκρή ζώνη” στις Καστανιές και τις εντάσεις που επικράτησαν την Κυριακή:

Επεισόδια στην Μόρια – Νεκρό παιδί σε βάρκα που μετέφερε μετανάστες

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης των πιέσεων του Τούρκων προς τα ελληνικά σύνορα είναι και η απότομη αύξηση των εισροών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με πάνω από 1240 εισροές τα τελευταία 24ωρα.

Μόνο χθες, εισήλθαν στην Λέσβο 518 μετανάστες, στην Χίο 253 και στην Σάμο 85. Τις δύο προηγούμενες ημέρες είχαν εισέλθει συνολικά 181 μετανάστες και σήμερα, από το πρωί έχουν εισέλθει 93 μετανάστες στην Λέσβο, όπου μάλιστα από μία βάρκα ένα παιδί έχασε την ζωή του και οι υπόλοιποι διασώθηκαν από το Λιμενικό, 68 στην Χίο και 46 στην Σάμο.

Eurokinissi

Παράλληλα, σφοδρές συγκρούσεις και επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το ΚΥΤ της Μόριας στην Λέσβο, όπου περίπου 300 μετανάστες πραγματοποίησαν επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες και διάφορα αντικείμενα και εκείνοι με την σειρά τους απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι η κατάσταση εκτονώθηκε και οι μετανάστες επέστρεψαν στην δομή. Όλα ξεκίνησαν όταν η ομάδα των περίπου 300 μεταναστών θέλησε να πραγματοποιήσει πορεία προς την πόλη, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης και τις νέες αφίξεις και όταν έφτασαν στον φραγμό των ΜΑΤ, ξέσπασαν τα επεισόδια.

Σημειώνεται ότι χθες οι κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν μπλόκα στις περιοχές Λάρσο και Παναγιούδα, ώστε να μην επιτρέψουν στα λεωφορεία που μεταφέρουν μετανάστες από τις σημερινές εισροές να φτάσουν στο ΚΥΤ Μόριας, ενώ στην Θερμή επίσης κάτοικοι δεν επέτρεπαν για ώρες να αποβιβαστούν μετανάστες από την τελευταία βάρκα που έφτασε χθες στο νησί και χρειάστηκε η παρέμβαση του Λιμενικού.

Κάποιοι θερμόαιμοι επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους γερμανικού μέσου και τους ξυλοκόπησαν, ενώ το βράδυ άγνωστοι έβαλαν φωτιά στην παλιά προσωρινή δομή υποδοχής μεταναστών στην Σκάλα Συκαμιάς που έχει κλείσει από τον Δήμο από τις 31 Ιανουαρίου, δεν έχει κόσμο και ενδέχεται να πρόκειται για δολιοφθορά ώστε να μην χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές, ως προσωρινή λύση.

Πλέον δεν υπάρχουν μπλόκα από κατοίκους στα προαναφερόμενα σημεία, έχουν μεταφερθεί όμως στις δύο εισόδους του χωριού της Μόριας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα