Έβρος: Νύχτα έντασης στα σύνορα – Συνεχίζεται η τουρκική προπαγάνδα

Έβρος: Νύχτα έντασης στα σύνορα – Συνεχίζεται η τουρκική προπαγάνδα
Επεισόδια στις Καστανιές Έβρου MotionTeam

Έκρυθμη η κατάσταση στις Καστανιές Έβρου με χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο. Τα έκτακτα μέτρα του ΚΥΣΕΑ.

Μια ακόμη δύσκολη νύχτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με τις ελληνικές δυνάμεις να προσπαθούν να συγκρατήσουν τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνειακό πέρασμα των Καστανέων και επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μας. Στον Έβρο θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αυτό ανακοινώθηκε μετά από τη λήξη του χθεσινού ΚΥΣΕΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκαν νέα έκτακτα μέτρα για το προσφυγικό.

Την Κυριακή σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο από πέτρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες.

Ειδικότερα, από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου και συνελήφθησαν 68 άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το News 24/7 βρίσκεται στον Έβρο και μεταδίδει όλες τις εξελίξεις. Δείτε εικόνα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα:

Εν τω μεταξύ στα ακρά κινείται η τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες ώρες: Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι όχι μόνο διευκολύνουν τους μετανάστες στη μετακίνηση προς τις Καστανιές και τους μοιράζουν δακρυγόνα, αλλά ρίχνουν πια και οι ίδιοι χημικά σε Έλληνες αστυνομικούς. Η ρίψη των χημικών από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθοδηγήθηκε με τη χρήση δύο drones που πετούσαν στο σημείο.

Παρά τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτραπεί η διέλευση σε κανέναν, η τουρκική προπαγάνδα δεν έχει μετριαστεί και όλο και περισσότερος κόσμος προσπαθεί να φτάσει στην ευρύτερη περιοχή.

Επεισόδια στις Καστανιές Έβρου MotionTeam

Τρόφιμα θα μοιραστούν σε στρατιώτες και αστυνομικούς

Τρόφιμα και χυμούς συλλέγει από καταστήματα της Αλεξανδρούπολης η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Έβρου προκειμένου να τα μεταφέρει στην παραμεθόρια περιοχή σε άτομα των δυνάμεων ασφαλείας. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα από το πρωί σε όλα τα μέλη μας και μαζεύουμε πράγματα για να τα μοιράσουμε, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές διευθύνσεις, σε αστυνομικούς και τον στρατό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης.

«Έχουμε ήδη συλλέξει νερά, κρουασάν και χυμούς και με τρία βανάκια θα ξεκινήσουμε το μεσημέρι να τα μοιράζουμε, με πρώτο σταθμό τους Κήπους και μετά τις Καστανιές όπου αναμένουμε να είμαστε κατά τις 2 το μεσημέρι» διευκρινίζει.

Στο πλευρό των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, θα βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων, οι οποίοι θα μεταβούν στις 12 το μεσημέρι στις Καστανιές Εβρου.

Επεισόδια στις Καστανιές Έβρου MotionTeam

Στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά

Την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά στον Έβρο ανακοίνωσε το Δ’ Σώμα Στρατού για σήμερα, Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το Δ’ Σώμα Στρατού θα πραγματοποιήσει άσκηση με εκπαιδευτικές βολές, με πραγματικά πυρά σε όλα τα συνοριακά φυλάκια της πρώτης γραμμής, στον Έβρο.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή του Έβρου όλο το 24ωρο.

Η ανακοίνωση του Δ’ Σώματος Στρατού για την άσκηση στον Έβρο:

«Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:

α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .

β. ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.

γ. Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.

δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ Μανίτσας.

ε. ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.

Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων, τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων. Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.»

Επεισόδια στις Καστανιές Έβρου MotionTeam

Επιβατηγό πλοίο στην Αλεξανδρούπολη για να φιλοξενήσει αστυνομικούς

Το επιβατηγό πλοίο Superfast XI κατέπλευσε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στην Αλεξανδρούπολη για να φιλοξενήσει αστυνομικούς που ενισχύουν την περιοχή του Έβρου.

Στην προσπάθεια να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων στον νομό, το πλοίο με τις 198 καμπίνες και την χωρητικότητα 1.800 επιβατών, θα βοηθήσει με την φιλοξενία αστυνομικών τις ώρες που δεν θα επιχειρούν στα σύνορα, καθώς υπάρχει υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία του Έβρου, της Ροδόπης και της Ξάνθης, λόγω του τριημέρου. Έτσι, το πλοίο Superfast XI θα βρίσκεται από το πρωί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των αστυνομικών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης.

«Τα δωμάτια γεμίζουν από αστυνομικούς που έρχονται για τη φύλαξη των συνόρων. Οι κρατήσεις γίνονται μέχρι και Κομοτηνή, ενώ σε επικοινωνία που είχα σήμερα με ξενοδόχους της Ξάνθης με ενημέρωσαν ότι και εκεί τα ξενοδοχεία γεμίζουν με αστυνομικούς. Έχουμε πληρότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα έκτακτα μέτρα του ΚΥΣΕΑ

«Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως «τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση».

Και συνέχισε: «Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της».

Για τους λόγους αυτούς, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα