Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για εκβιασμούς και τοκογλυφίες στην Πιερία

Μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν ο «εγκέφαλος» και 6 μέλη της οργάνωσης, καθώς και δύο ακόμα άτομα για κατά περίπτωση παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αρχαιοτήτων-Αναλάμβαναν για λογαριασμό άλλων να εισπράξουν εκβιαστικά από καταστηματάρχες και επιχειρηματίες διάφορες οφειλές που είχαν

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Κατερίνης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά εκβιασμούς και τοκογλυφίες στην Πιερία. Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Πιερία συνελήφθησαν ένας 52χρονος, οποίος ήταν και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, καθώς και 6 μέλη της οργάνωσης ηλικίας από 34 έως 54 ετών, εκ των οποίων 5 Έλληνας και ένας Αλβανός.

Επίσης συνελήφθησαν δύο ακόμα Έλληνες ηλικίας 43 και 51 ετών για κατά περίπτωση παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί αρχαιοτήτων.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται και 14 Έλληνες για - κατά περίπτωση - ηθική αυτουργία σε εκβίαση, συνέργεια σε τοκογλυφία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων. Από την αναλυτική έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017 τα παραπάνω άτομα είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη εκβιασμών σε καταστηματάρχες και επιχειρηματίες, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Ως προς τον τρόπο δράσης, εξακριβώθηκε ότι λειτουργώντας για λογαριασμό τρίτων, αναλάμβαναν να εισπράξουν εκβιαστικά από καταστηματάρχες και επιχειρηματίες διάφορες οφειλές που είχαν προς τα τρίτα πρόσωπα, ενώ σε περίπτωση που καταβάλλονταν οι οφειλές λάμβαναν ποσοστό επί της οφειλής.

Χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερη πίεση προς τους οφειλέτες με απειλές και αιφνιδιαστικές επισκέψεις στις οικίες και τις επιχειρήσεις τους, με σκοπό να τους εκφοβίσουν και να καταβάλλουν τις οφειλές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ασκούσαν και σωματική βία σε βάρος τους.

Ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης κατείχε κεντρικό ρόλο, δίνοντας εντολές προς τα υπόλοιπα μέλη για την επιτυχή ολοκλήρωση των παράνομων δραστηριοτήτων τους και καθόριζε το ποσοστό επί της οφειλής, το οποίο θα λάμβανε η εγκληματική οργάνωση.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018 διέπραξαν 10 περιπτώσεις εκβίασης αποκομίζοντας το ποσό των 19.400 ευρώ, 14 περιπτώσεις απόπειρας εκβίασης και τρεις περιπτώσεις τοκογλυφίας αποκομίζοντας κέρδος 3.000 ευρώ.

Επίσης προέκυψε ότι εμπλέκονται σε μία περίπτωση ψευδορκίας, μία περίπτωση παράνομης βίας, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απλής σωματικής βλάβης και σε μία περίπτωση απόπειρας πώλησης ενός μεταλλικού αντικειμένου που προσομοιάζει σε αρχαίο λυχνάρι.

Σε σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Στην οικία του 52χρονου:

- σημειώσεις με επωνυμίες και οφειλές,

- κενά φύλλα συναλλαγματικών,  ένας ανιχνευτής μετάλλων,

- το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ,

- 4 κινητά τηλέφωνα και

- 4 παλέτες πέτρας Καρύστου, οι οποίες ήταν προϊόν εκβίασης και αποδόθηκαν στον νόμιμο κάτοχο τους.

Στην οικία του 43χρονου:

- 1 σιδερογροθιά,

- 2 μαχαίρια,

- 1 βαλίστρα με 3 μεταλλικά βέλη,

- 1 σπαθί και

- 1 στιλέτο

Στα οχήματα των συλληφθέντων, αλλά και στην κατοχή τους:

- φύλλα επιταγών,

- σημειώσεις με επωνυμίες και οφειλές,

- 13 κινητά τηλέφωνα,

- ένα μεταλλικό αντικείμενο που προσομοιάζει με αρχαίο λυχνάρι και

- το χρηματικό ποσό των 647 ευρώ.

Από την επιληφθείσα Υπηρεσία ερευνάται η τυχόν διάπραξη και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
SHARE:

24Media Network