Ευρωβουλευτές υπέρ της Ηριάννας

Ευρωβουλευτές υπέρ της Ηριάννας

Το τεκμήριο της αθωότητας επικαλούνται, μεταξύ άλλων, Έλληνες ευρωβουλευτές για την υπόθεση της καταδικασθείσας Ηριάννας, με κοινή δήλωση τους

Για το «τεκμήριο της αθωώτητας, όπως αυτό προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», αλλά και για «τη μη αναγνώριση ανασταλιτικής δύναμης στην έφεση της κατηγορούμενης» κάνουν λόγο με κοινή επιστολή τους -σχετική με την υπόθεση της νεαρής Ηριάννας, που καταδικάστηκε σε 13η κάθειρξη για εμπλοκή σε τρομοκρατία, ποινή που στηρίχθηκε σε μερικό δείγμα DNA- οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Μίλτος Κύρκος, Δημήτρης Παπαδημούλης και Κώστας Χρυσόγονος.

Η κοινή δήλωση των ευρωβουλευτών έχει ως εξής:

«Αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 6 παρ. 2 ΕΔΔΑ και 48 παρ. 1 ΧΘΔΕΕ, αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου. Εξάλλου, θεμελιώδης συνταγματική αρχή, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι δεσμεύει και τη δικαιοσύνη ως κρατική λειτουργία, είναι η ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ.).

ADVERTISING

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές έχουμε την άποψη ότι η αναγνώριση ή η μη αναγνώριση ανασταλτικής δύναμης σε εφέσεις κατά πρωτόδικων καταδικαστικών αποφάσεων από τα ποινικά δικαστήρια πρέπει να συναρτάται με ενιαία για όλους κριτήρια και να μην εξαρτάται από συγκυριακούς παράγοντες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μη αναγνώριση ανασταλτικής δύναμης στην έφεση της κατηγορουμένης αντιδιαστέλλεται προς άλλες σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις, όπου πρωτόδικα δικαστήρια αναγνώρισαν ανασταλτικό αποτέλεσμα σε εφέσεις κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ακόμη και σε 25ετή κάθειρξη. Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι αυτή η επίδειξη δικαστικής αυστηρότητας σε βάρος της H.Β.Λ επηρεάστηκε από τη συγκυρία.

Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αναμένουμε με εμπιστοσύνη την αιτιολογημένη κρίση της στα προβλεπόμενα κατά νόμο περαιτέρω στάδια κρίσης της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Οι Ευρωβουλευτές:

Γιώργος Γραμματικάκης

Στέλιος Κούλογλου

Κωνσταντίνα Κούνεβα

Μίλτος Κύρκος

Δημήτρης Παπαδημούλης

Κώστας Χρυσόγονος»

Θυμίζουμε ότι η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η 29χρονη Ηριάννα θα εξεταστεί στις 17 Ιουλίου. Την Παρασκευή οργανώνεται στο Σύνταγμα συγκέντρωση συμπαράστασης για την απελευθέρωση της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έλληνες καλλιτέχνες και ο Manu Chao ζητούν αποφυλάκιση της Ηριάννας

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την καταδικαστική απόφαση της Ηριάννας

Η Ηριάννα δεν είναι μόνη της

Αίτημα να ανασταλεί η ποινή της ζητά η 29χρονη Ηριάννα

SHARE:

24Media Network