Εύβοια: Σε κατάσταση σοκ οι κάτοικοι – Θρήνος για τους 8 νεκρούς

Εύβοια: Σε κατάσταση σοκ οι κάτοικοι – Θρήνος για τους 8 νεκρούς
Στιγμιότυπο από το Μπούρτζι της Εύβοιας μετά τις φονικές πλημμύρες Eurokinissi

Εικόνες καταστροφής και ανείπωτη θλίψη μετά τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια. Στους 8 οι νεκροί. Εν αναμονή ανακοινώσεων για το χρονοδιάγραμμα χορήγησης αποζημιώσεων.

Μετρά τις πληγές της Εύβοια, μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τα ξημερώματα της Κυριακής (09/08), προκαλώντας ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και οδηγώντας στον θάνατο οκτώ ανθρώπους.

Ανάμεσα στους νεκρούς κι ένα βρέφος μόλις 8 μηνών που παρασύρθηκε από τον χείμαρρο, αλλά και ένα νιόπαντρο ζευγάρι που εντοπίστηκε νεκρό μέσα στο σπίτι του στην Αμφιθέα, όπου περνούσαν τις διακοπές τους.

Οι δυο τους δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, αφού το σπίτι τους πλημμύρισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να μην έχουν καμία έξοδο διαφυγής.

Οι κάτοικοι είναι ακόμη συγκλονισμένοι, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τον υδάτινο εφιάλτη που έζησαν, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων θρηνούν και ψάχνουν απαντήσεις για τα αίτια της μεγάλης καταστροφής.

Την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότερες μαρτυρίες όσων έζησαν την τραγωδία έρχονται στο φως, με τους ίδιους να βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ και τις λεπτομέρειες των περιγραφών τους να συγκλονίζουν.

Το πρωί της Δευτέρας (10/08), αναγνωρίστηκε από τους οικείους του ο 72χρονος, που αγνοείτο από την Κυριακή, στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου στη Χαλκίδα.

Η σορός ανήκε σε Κύπριο πολίτη, που διετέλεσε διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη.

Εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Διπλή έρευνα για αδικήματα που φθάνουν ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος ανοίγει με εντολή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, για τη διερεύνηση των αιτιών και τυχόν ευθυνών.

Η πρώτη παραγγελία δόθηκε στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής Χαλκίδας και ζητεί να διερευθυνθεί αν έχει διαπραχθεί το το κακούργημα της “πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και θανάτους κατά συρροή”.


Η δεύτερη παραγγελία είναι προς στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών που σχετίζεται με τους θανάτους των πολιτών.

Στιγμιότυπο από το Μπούρτζι της Εύβοιας μετά τις φονικές πλημμύρες Eurokinissi
Στιγμιότυπο από τα Πολιτικά της Εύβοιας μετά τις φονικές πλημμύρες Eurokinissi

Οικονομική ενίσχυση και βοήθεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή τη Δευτέρα (10/08), δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό, ειδικά σε περιπτώσεις πολιτών που έχασαν το βιός τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων θα ανακοινωθεί την Τρίτη (11/08), από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

Στιγμιότυπο από το Μπούρτζι της Εύβοιας μετά τις φονικές πλημμύρες Eurokinissi

Παράλληλα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε για τους δυο πληγέντες από πλημμύρες δήμους της Εύβοιας, Χαλκιδέων και Διρφύων- Μεσσαπίων, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Την αλληλεγγύη της ΕΕ για τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, αναφέροντας σε ανάρτησή του στο Twitter:

“Το ελληνικό νησί της Εύβοιας επλήγη από σφοδρές πλημμύρες που οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και καταστροφές. Τα συλλυπητήριά μου σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει την επείγουσα βοήθεια που χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version