Fake news με δικαστική βούλα – Γιατί πραγματικά παραπέμπονται Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλος

Fake news με δικαστική βούλα – Γιατί πραγματικά παραπέμπονται Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλος
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος sooc

Διαψεύδονται οι διαρροές που προέκυψαν το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τις οποίες παραπέμπονται ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Ελένης Τουλουπάκη για την υπόθεση της Novartis. Παραπέμπονται για άλλο λόγο. Τι αναφέρει το βούλευμα. Έκθετος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την πλήρη διάψευση των χθεσινοβραδινών διαρροών από ανώτατες δικαστικές πηγές, που έκαναν λόγο για παραπομπή του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, έφερε το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η πληροφόρηση ότι υπήρξε παραπομπή τους για το σκέλος που αφορούσε στα 10 πολιτικά πρόσωπα στάθηκε μη ορθή, και οι δύο απαλλάσσονται πλήρως από αυτό. Αντίθετα, μόνο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται και για την πλημμεληματική κατηγορία της παράβαση καθήκοντος, μεταξύ άλλων και για ένα σκέλος που αφορά στην υπόθεση Novartis.

Ειδικότερα κατά την κατηγορία, φέρεται να παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου, αντεισαγγελέα εφετών, οι οποίοι ενεργούν σε προκαταρτική εξέταση για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα, που εμπλέκονται στην διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης αποζημίωσης και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Νοβάρτις, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της στις αρχές Μαρτίου του 2017 και σε μη ακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία, της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβίβαση το φάκελο της Νοβάρτις στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ίδιος γνώριζε προτρέποντας την όπως από αυτήν εξελέχθη να κατασκευάσει στοιχεία.

Η κύρια υπόθεση που τελικά τους οδηγεί να καθίσουν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου είναι, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 25/2022 βούλευμα, το γεγονός ότι η εισαγγελική λειτουργός «δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015 από τον υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, που αποσκοπούσε στην μείωση των τιμών αυτών». Για το λόγο αυτό αποδόθηκε στην Ελένη Τουλουπάκη το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ηθική αυτουργία σε αυτή.

Παράλληλα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός κατηγορείται και για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος, ύστερα από τις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών όπως η περίπτωση της Ελένης Ράικου που αναφέρθηκε ανωτέρω, για παρέμβασή του στο έργο τους.

Τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Ως προς το σκέλος των 10 πολιτικών προσώπων, στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι «οι εισαγγελείς εξέτασαν κατά την εκτίμηση τους τους ουσιώδεις για αυτούς μάρτυρες και προέβησαν στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που κρίθηκε από αυτούς αναγκαίο, ενώ διαβίβασαν και όλα τα έγγραφα που αφορούσαν τα πολιτικά πρόσωπα. Μετά την επιστροφή της δικογραφίας από τη Βουλή στους εισαγγελείς επειδή με το πόρισμα της κρίθηκε αναρμόδια για τις πράξεις της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων και παθητικής δωροδοκίας, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ερεύνησαν τις παραπάνω πράξεις ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, επανεξέτασαν τους προστατευόμενος μάρτυρες και αρχειοθέτησαν εν τέλει τις δικογραφίες ως προς τα επτά πολιτικά πρόσωπα. Το γεγονός αυτό ενισχύει την κρίση του παρόντος δικαστικού συμβουλίου ότι κατά την έρευνα τους πριν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή δεν τέλεσαν κατάχρηση εξουσίας με τις αποδιδόμενες στο κατηγορητήριο μορφές».

Έκθετος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, βασιζόμενος στην αρχική πληροφόρηση που αποδείχθηκε ψευδής είχε κάνει λόγο για παραπομπή Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως ενδεικτικό για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Ολόκληρη η δήλωση Οικονόμου:

“Ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος -ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς- παραπέμφθηκε χθες με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθηκαν μέσω της ΥΠΟΘΕΣΗΣ NOVARTIS. Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα”, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα