Φορτσάκης: Να πάρει άδεια ο Ρωμανός, να σπουδάσει για να βρει διέξοδο ο θυμός του

Ο πρύτανησ του ΕΚΠΑ Θέοδωρος Φορτσάκης αποχωρεί από την συνεδρίαση της Συγκλήτου, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014. Νωρίτερα οι φοιτητές ζητούσαν να συνεδριάσει η σύγκλητος παρουσία τους, προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις τους εν όψει των διαγραφών φοιτητών, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας και την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Ο πρύτανησ του ΕΚΠΑ Θέοδωρος Φορτσάκης αποχωρεί από την συνεδρίαση της Συγκλήτου, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014. Νωρίτερα οι φοιτητές ζητούσαν να συνεδριάσει η σύγκλητος παρουσία τους, προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις τους εν όψει των διαγραφών φοιτητών, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας και την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τάχθηκε υπέρ της πανεπιστημιακής μόρφωσης των νεαρών κρατουμένων, όπως ο Νίκος Ρωμανός, ως μέσο επανένταξης στην κοινωνία (vid)

"Η γνώση, ιδιαίτερα η πανεπιστημιακή, ιδίως αν πρόκειται για νέα παιδιά όπως είναι ο Νίκος Ρωμανός, βοηθά στην επανένταξη στην κοινωνία. Πολύ περισσότερο αν πρόκειται για έναν άτομο, όπως αυτό, που έχει έντονες αντιδράσεις απέναντι στο κατεστημένο και έχει μια συγκεκριμένη ιδέα για τον εαυτό του" είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή Evening Report και στον Γιώργο Κουβαρά, ο κ. Φορτσάκης  σχολίασε τη ρύθμιση που προωθείται για δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεων από κρατουμένους.

"Είναι προφανές ότι σπουδές γίνονται σωστά όταν δεν γίνονται εξ αποστάσεως εκτός και αν εξ αποστάσεως μπορούν να γίνουν με τρόπο που να διασφαλίζει μια πρόσβαση εξαιρετικά καλή. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια πρόσβαση. Όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και ποια είναι η επικινδυνότητα του ατόμου, και δεν είμαι αρμόδιος να το κάνω. Και δεν μιλώ για το συγκεκριμένο άτομο. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το αν θα πάει κάποιος να παρακολουθήσει ένα μάθημα και θα επιστρέψει ή αν θα μπει στο πανεπιστήμιο και θα χαθεί». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών τάχθηκε υπέρ του «να του δοθεί η άδεια για να μπορέσει να έρθει στο πανεπιστήμιο, να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να δει άλλα παιδιά της ηλικίας του και να βρει διέξοδο αυτός ο φοβερός θυμός που τον διακατέχει".

Καλά κάνει η νεολαία και διαμαρτύρεται

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο όλη αυτή η ένταση που επικρατεί με επίκεντρο και την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού αλλά και την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, να μεταφερθεί στα πανεπιστήμια ο Θεόδωρος Φορτσάκης εκτίμησε "ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά σε γενικευμένη αναταραχή στα Πανεπιστήμια με αφορμή την επέτειο της 6ης Δεκεμβρίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι ταγμένοι στην παρακολούθηση των μαθημάτων, οι αίθουσες είναι γεμάτες και υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις απέναντι στις καταλήψεις. Πιστεύω ότι η ένταση δημιουργείται από μια πολύ μικρή ομάδα. Το ότι υπάρχει μια βαθιά δυσαρέσκεια στη νεολαία μας, και ότι η νεολαία όπως και όλη η κοινωνία έχει μεγάλα προβλήματα και έχει λόγο να διαμαρτύρεται, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Καλά κάνει και διαμαρτύρεται. Προβλέπω απλώς ότι δεν πρόκειται τα πανεπιστήμια να υποστούν ένα κύμα διαμαρτυρίας που θα τα κλείσει", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φορτσάκης.

SHARE:

24Media Network