Φωτιά στην Εύβοια: Πώς φαίνεται από τον δορυφόρο

Φωτιά στην Εύβοια: Πώς φαίνεται από τον δορυφόρο

H εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια το απόγευμα της 4ης Ιουλίου 2019 μέσα από την δορυφορική απεικόνιση του δορυφόρου MSG.

Το «θερμό» περιβάλλον της περιοχής διακρίνεται από το έντονα μαύρο σκούρο χρώμα της φωτιάς.

Αν κοιτάξουμε με προσοχή την Αθήνα θα διακρίνουμε το σκούρο χρώμα της θερμικής νησίδας πάνω από την πόλη της Αθήνας που διακρίνεται καλύτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες που η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη. Προς το βράδυ αυτή θερμοκρασιακή αντίθεση δεν είναι τόσο εμφανής.

Γενικότερα με άλλους δορυφόρους υπάρχουν τυπικές εφαρμογές της δορυφορικής θερμικής απεικόνισης όπως η χαρτογράφηση της επιφανειακής θερμοκρασίας της γης (LST), η ανάλυση της θερμικής νησίδας σε αστικές περιοχές, η κλιματολογία αστικών περιοχών, η παρατήρηση βιομηχανικών περιοχών και η ανάκτηση δεδομένων της υγρασίας του εδάφους κτλ . Ειδικότερα τα δορυφορικά δεδομένα Landsat 5 TM παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας έγχρωμων συνθέτων των οποίων η οπτική ερμηνεία βοηθά στην αναγνώριση βασικών τύπων κάλυψης γης. Η μετατροπή των ψηφιακών αριθμών της θερμικής απεικόνισης Landsat 5 TM σε τιμές θερμοκρασίας είναι δυνατόν να γίνει βάσει κατάλληλου αλγορίθμου. Παράγεται απεικόνιση σε κλίμακα γκρίζου στην οποία αποδίδεται συμβολική χρωματική διαβάθμιση για την καλύτερη διάκριση της θερμοκρασίας και τη συσχέτισή της με την κάλυψη γης στο αστικό περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Εύβοια παρά τον περιορισμό της τις βραδινές ώρες μέχρι αυτή την ώρα 10 πμ εξακολουθεί να καίει και αυτό διακρίνεται στην τελευταία δορυφορική φωτογραφία που ακολουθεί.

Η απεικόνιση της φωτιάς γίνεται καλύτερη αν χρησιμοποιήσουμε δορυφόρους πολικής τροχιάς που έχουν καλύτερη διακριτική ικανότητα και αυτό φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες με τις λευκές κουκίδες. Επίσης διακρίνεται ο ελαφρώς και ο καπνός από ορατά κανάλια.

Στην πρώτη φωτογραφία αποτυπώνεται το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) λίγο πάνω δεξιά από τη Χαλκίδα με λαχανί χρώμα.

Στη δεύτερη δορυφορική φωτογραφία από τον Sentinel 5 διακρίνονται οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του Αζώτου, δεξιά από την περιοχή της Χαλκίδας.

Για τις αυξημένες συγκεντρώσεις πάνω από την Αθήνα και την Σμύρνη της Τουρκίας δεν χρειάζεται να διευκρινίσουμε από πού προέρχονται…..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα