Γυναίκες που χάνουν τη σύνταξη χηρείας έξω από το υπουργείο Εργασίας

Γυναίκες που χάνουν τη σύνταξη χηρείας έξω από το υπουργείο Εργασίας

Εν αναμονή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α συζύγων θανόντων, ξεκίνησε την κινητοποίηση του έξω από το υπουργείο Εργασίας

Ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α ξεκίνησε από σήμερα 23 Οκτωβρίου έως και τις 27 Οκτωβρίου 2017 "Πενθήμερη Προειδοποιητική Κινητοποίηση", έξω από το Υπουργείο Εργασίας,

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, οι περισσότερες θα λάβουν ελάχιστα χρήματα και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κ. Δεληγιάννη - Σλαβάκη, Α' Αντιπρόεδρος του Συλλόγου συζύγων Θανόντων ΑΞ.ΙΑ., ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1: "Είμαι κάτω από 52 ετών. όταν πέθανε ο σύζυγος, ήμουν 47 χρόνων. Θα τη πάρω (τη σύνταξη) για 3 χρόνια και ποτέ, ποτέ ξανά. Ο σύζυγος είχε 38 χρόνια εργασίας, 7500 βαρέα ένσημα. Και δεν είμαι μόνο εγώ. Όλες οι κυρίες στον σύλλογο. Ή έχουν 30 χρόνια, 40 χρόνια... οι περισσότεροι σύζυγοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα. Αυτά τα λεφτά τα έχουμε πληρώσει, έχουν βγεί από την οικογένεια μας. Μας τα κλέβουν. Δε τα επαιτούμε. Τα απαιτούμε".

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α αναφέρει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προβαίνει στην κινητοποίηση αυτή:

"Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α, που δυστυχώς μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, αγωνίζεται ενάντια σε όσα καθορίσθηκαν με το άρθρο 12 του ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και ειδικότερα για την άρση των ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης Σύνταξης Χηρείας και την επαναφορά του ποσοστού χορήγησης σύνταξης στο 70% του εκλιπόντος.

Ο αγώνας μας αφορά και τους παλαιούς συνταξιούχους αφού σε περίπτωση που δεν θα έχει αίσιο τέλος, όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, το πιθανότερο είναι να έρθει και η σειρά τους, ιδίως σε ότι αφορά το ποσοστό χορήγησης Σύνταξης Χηρείας, που στους δικαιούμενους από 13 Μαΐου 2016 και μετά, καθορίσθηκε σε ποσοστό 50% της σύνταξης που θα εδικαιούτο ο εκλιπών.

Αν και διαφωνούμε κάθετα δεν αναφέρουμε στις διεκδικήσεις μας το θέμα του επαναϋπολογισμού των συντάξεων αφού αφορά άπαντες και δεν επιθυμούμε διαφοροποίηση ούτε ειδική μεταχείριση. Άλλωστε αναμένεται και η απόφαση από το ΣτΕ της 6ης Οκτωβρίου 2017. Δεν μπορούμε όμως να κατανοήσουμε γιατί στις χήρες και χήρους κόβεται η προσωπική διαφορά από την 12η Μαΐου 2016 (ν.4387/2016) και σε όλους τους άλλους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2019 (ν.4472/2017).

Το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α καλεί όλους τους φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων να ενημερώσουν τα μέλη τους για την εν λόγω κινητοποίηση και να την στηρίξουν με τη φυσική τους παρουσία".

SHARE:

24Media Network