HRW: Η Ελλάδα δεν τιμωρεί τους δράστες επιθέσεων κατά μεταναστών

HRW: Η Ελλάδα δεν τιμωρεί τους δράστες επιθέσεων κατά μεταναστών
Συγκέντρωση Ακροδεξιών και Χριστιανικών Οργανώσεων στην Πλατεία Κολοκοτρώνη και πορεία στην Βουλή,ενάντια στο Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στους μετανάστες,Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010 (EUROKINISSI/TΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Αδυναμία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης να αποτρέψουν και να τιμωρήσουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών καταγγέλλει σε έκθεσή της η Human Rights Watch (Vid)

Στην ατιμωρησία των δραστών επιθέσεων κατά μεταναστών στην Ελλάδα εστιάζει με έκθεσή της η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch.

Οι ελληνικές αρχές, όπως σημειώνεται, δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κύμα ξενοφοβικής βίας που αναγκάζει τους μετανάστες φοβούνται να περπατήσουν στο δρόμο.

Στην έκθεση των 99 σελίδων που τιτλοφορείται “Μίσος στους δρόμους: Ξενοφοβική βία στην Ελλάδα” η οργάνωση καταδεικνύει την αδυναμία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης να αποτρέψουν και να τιμωρήσουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών.

Η αστυνομία, όπως υπογραμμίζεται, δεν έχει ακόμα καταρτίσει κάποια αποτρεπτική πολιτική, ενώ τα θύματα των επιθέσεων αποτρέπονται από το να καταγγέλλουν τις επιθέσεις που δέχονται.

“Άνθρωποι που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες φοβούνται να κυκλοφορήσουν το βράδυ στην Αθήνα, υπό τον φόβο ότι θα δεχτούν επίθεση”, σημειώνει αξιωματούχος της οργάνωσης.

Επισημαίνει μάλιστα πως η οικονομική κρίση και η μετανάστευση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αποτυχία της Ελλάδας να ελέγχει τη βία.

Σε μία χώρα που υποφέρει από βαθιά οικονομική κρίση και μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης των θεμάτων της μετανάστευσης και της παροχής ασύλου, συμμορίες Ελλήνων, όπως σημειώνει η οργάνωση, επιτίθενται σε μετανάστες σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και αλλού στη χώρα με τρομακτική συχνότητα.

Η οργάνωση μίλησε με 59 ανθρώπους που έπεσαν θύματα βίας, εκ των οποίων τα 51 περιστατικά ήταν σοβαρά, από τον Αύγουστο του 2009 ως τον Μάιο του 2012. Ανάμεσά τους ήταν άνθρωποι που ζητούσαν άσυλο και δύο έγκυες γυναίκες.

Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται βράδυ και συνήθως κοντά σε πλατείες, ενώ οι επιτιθέμενοι δρουν σε ομάδες, φορούν σκούρα ρούχα και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Άλλες φορές δεν φέρουν οπλισμό, ενώ άλλες φορές χρησιμοποιούν ξύλα ή σπασμένα μπουκάλια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιθέσεις κατά μεταναστών συνοδεύονται από προσβολές και απειλές να φύγουν από την Ελλάδα, ενώ ορισμένες φορές οι δράστες ληστεύουν τα θύματά τους.

Η Human Rights Watch ζητά από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να λάβει άμεσα μέτρα για να καταπολεμήσει την ξενοφοβική βία.

Μεταξύ άλλων ζητά να υπάρξει δημόσια καταδίκη της βίας και να γίνει σαφές ότι δεν θα υπάρξει ανοχή, να ορίσει αρκετό αριθμό αστυνομικών ειδικά στις περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα, να βελτιώσει τη διερεύνηση και απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα βίας και να διασφαλίσει πως οι παράνομοι μετανάστες που θα καταγγείλουν ένα έγκλημα μίσους δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή της κράτησης ή της απέλασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα