Η διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα

Η διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα
Ο κορονοϊός στην Ελλάδα. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Eurokinissi

Την αύξηση των κρουσμάτων καταγράφει η ημερήσια επισκόπηση του υπουργείου Υγείας. Δείτε τον χάρτη της γεωγραφικής καταγραφής ανά διαμέρισμα στη χώρα μας.

Έντονη ανησυχία προκλήθηκε από την ανακοίνωση των 97 κρουσμάτων, το απόγευμα της Δευτέρας, αριθμός που αποτελεί άθροισμα τεσσάρων ημερών.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 3.049, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. 690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επίσης οι θάνατοι έχουν φτάσει στους 182 συνολικά στη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες στη χώρα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, η οποία μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών ως ισχυρή εστία επιδημίας.

Η γεωγραφική διασπορά αποτυπώνεται και στον παρακάτω χάρτη:

Άλλες περιοχές που μπήκαν στο επίκεντρο της ανησυχίας είναι η Λαμία όπου καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα, τα οποία αφορούν όλα σε μία οικογένεια. Πρόκειται για έναν 85χρονο με τη σύζυγό του που διαμένουν στην Αμερική και επέστρεψαν πριν από 15 ημέρες μαζί με την κόρη τους που είχε πάει να τους επισκεφτεί, με τα τεστ στο αεροδρόμιο να είναι αρνητικά. Ο ηλικιωμένος μετά από 14 ημέρες εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας το Σάββατο. Μία ημέρα μετά, την Κυριακή, εμφανίστηκαν ήπια συμπτώματα και στις δύο γυναίκες, αλλά και στον εγγονό του.

Παράλληλα, στην Τρίπολη καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Πρόκειται για έναν 63χρονο ο οποίος μεταφέρθηκε με πυρετό στο νοσοκομείο Τρίπολης και εν συνεχεία διακομίστηκε για καλύτερη παρακολούθηση στο νοσοκομείο του Ρίου.

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας νοσηλεύεται ένας 66χρονος που επέστρεψε από την Τσεχία και εμφάνισε συμπτώματα 10 ημέρες μετά την επιστροφή του και ενώ βρισκόταν σε απομόνωση στο σπίτι του.

Επίσης, στην Κοζάνη δύο άνδρες διαγνώστηκαν θετικοί με χαμηλό ιικό φορτίο και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πλέον, η έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της επιδημίας θα είναι καθημερινή.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με βάση τα τελευταία δεδομένα και προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων. Μάλιστα πριν από λίγο ολοκληρώθηκε στο Μαξίμου, ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα παρουσία του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο. Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα