Ιανός: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι έρευνες για αγνοούμενους – Δύο νεκροί στη Θεσσαλία

Ιανός: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι έρευνες για αγνοούμενους – Δύο νεκροί στη Θεσσαλία
Πλημμύρες στην Καρδίτσα Eurokinissi

Στη Θεσσαλία επικεντρώνονται οι επιπτώσεις του κυκλώνα από αργά το απόγευμα έως το πρωί του Σαββάτου.Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη μέσα στο σπίτι της στα Φάρσαλα και ένας κτηνοτρόφος στην Καρδίτσα-Το μπέρδεμα με τους αγνοούμενους.

Παρακολουθείστε την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, «από τις νυχτερινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα».

ΠΑΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ΙΑΝΟΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

  • «Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 383 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 68 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 43 κοπές δέντρων.
  • Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 152 αντλήσεις και 5 κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 34 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 18 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
  • Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.
  • Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας, ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών».

Αναφορικά με το Μουζάκι, τελευταίες πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Πυροσβεστική, αναφέρουν ότι ενδέχεται στο όχημα που βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε πως ανήκει στην αγνοούμενη, να επέβαινε και άλλο άτομο γι’ αυτό η Πυροσβεστική κάνει λόγο για «επιβαίνοντες» άρα «αγνοούμενους», με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει και άλλο άτομο εκτός εκείνης.

Υπερχείλισε ο Πάμισος ποταμός, στην περιοχή Μουζάκι της Καρδίτσας, που έπληξε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, Σάβατο 19 Σεπτεμβρίου 2020. Eurokinissi

Στιγμιότυπα από την περιοχή Μουζάκι στην Καρδίτσα,όπου υπερχείλισε ο Πάμισος ποταμός.Η περιοχή πλήττεται από τα ξημερώματα από τον Μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, Σάβατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 (EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) Eurokinissi

Αναφορικά με τις κλήσεις που έχει δεχτεί η Πυροσβεστική για τον αγνοούμενο βοσκό και το αγνοούμενο ηλικιωμένο ζευγάρι στην οικία του οποίου υποχώρησε η στέγη στην Καστανιά Καρδίτσας, η Πυροσβεστική δεν τους θεωρεί ως επίσημα αγνοούμενους, αλλά προς διερεύνηση και αυτό γιατί ακόμη δεν έχουν μπορέσει να προσεγγίσουν την Καστανιά, λόγω υποχώρησης των γεφυρών που συνδέουν το χωριό με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο αλλά και εξαιτίας των διφορούμενων πληροφοριών που καταλήγουν στην Πυροσβεστική αναφορικά με αυτά τα άτομα. Άλλωστε σύμφωνα με μία τελευταία πληροφόρηση που κατέληξε στην Πυροσβεστική από άτομα της περιοχές, ενδέχεται το ένα άτομο από το ζευγάρι να μπόρεσαν να το απεγκλωβίσουν συγχωριανοί.

Μέχρι λοιπόν να αποκτήσουν γνώση οι ίδιοι στο σημείο, για το τι πραγματικά συμβαίνει, δεν τους συμπεριλαμβάνουν στην επίσημη καταμέτρηση, καθώς παρατηρήθηκαν φαινόμενα σύγχισης από την ευρύτερη περιοχή όπως να δηλωθούν από πολίτες αγνοούμενοι συγγενείς τους που τελικά βρίσκονταν στην Θεσσαλονίκη για διήμερο.

Αναφορικά με την τριμελή οικογένεια κτηνοτρόφων στους Σοφάδες, απεγκλωβίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους.

Οι καταστροφές σε υποδομές είναι τεράστιες, τόσο στο οδικό δίκτυο τις περιοχής όσο και σε γέφυρες, στην ηλεκτροδότηση, τις τηλεπικοινωνίες και βεβαίως σε σπίτια και επιχειρήσαν που πλημμύρισαν από ορμητικούς χειμάρρους και τόνους λάσπης.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες πλήττεται και η Κορινθία από την κακοκαιρία καθώς το φαινόμενο κινείται νοτιότερα. Αναφορικά με τα θύματα, ο δεύτερος νεκρός στην Καρδίτσα εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες πίσω από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης. Πρόκειται για έναν 63χρονο βοσκό αλβανικής καταγωγής, για τον οποίο ο γιος του είχε δηλώσει στην Πυροσβεστική ότι ίσως να ήταν αγνοούμενος καθώς δεν ήταν σίγουρος ότι είχε καταφέρει να γυρίσει στο σπίτι του. Δυστυχώς οι φόβοι του βγήκαν αληθινοί αφού εντοπίστηκε η σορός του, που όπως φαίνεται είχε παρασυρθεί από χείμαρρο.

Πλημμυρικά φαινόμενα στην Καρδίτσα Eurokinissi

Νωρίτερα δυστυχώς νεκρή εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες μία 83χρονη μέσα στο σπίτι της, στον οικισμό Βασιλί, στα Φάρσαλα Θεσσαλίας. Το σπίτι ήταν ανάστατο με τα έπιπλα πεσμένα από τα ορμητικά νερά που μπήκαν σε αυτό. Τα ακριβή αίτια θανάτου θα διαπιστωθούν από την νεκροψία-νεκροτομή, καθώς είτε πνίγηκε είτε δεν άντεξε ο οργανισμός της την προσπάθεια και κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα