Ηλιούπολη: Η κατάθεση των λυγμών και ο επανατραυματισμός του θύματος

Ηλιούπολη: Η κατάθεση των λυγμών και ο επανατραυματισμός του θύματος
Κακοποίηση - Βιασμός Getty Images/iStockphoto

Η διαδικασία της κατάθεσης αποδείχθηκε πολύ μεγάλη ψυχική δοκιμασία για την 20χρονη - θύμα της υπόθεσης trafficking της Ηλιούπολης. Πότε συνεχίζεται η κατάθεσή της

Η εκδίκαση της υπόθεσης trafficking της Ηλιούπολης συνεχίστηκε τη Δευτέρα με την κατάθεση του 20χρονου θύματος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η παραπάνω φράση δεν θα έπρεπε να είχε γραφεί ποτέ γιατί, πολύ απλά, το θύμα δεν θα έπρεπε να καταθέσει υπό το βλέμμα των φερόμενων ως βιαστών και μαστροπών της. Ας όψεται όμως η ελληνική νομοθεσία και η απόφαση του δικαστηρίου το θύμα να καταθέσει κανονικά κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κοπέλα, παρά το γεγονός ότι είναι τρομερά ευάλωτη ψυχολογικά λόγω του πολύχρονου βασανισμού της, να παρουσιαστεί στο δικαστήριο σε ελάχιστη απόσταση από τους κατηγορουμένους και να μπει στη βάσανο των ερωτήσεων και των απαντήσεων.

Η όλη διαδικασία τη Δευτέρα κράτησε σχεδόν 8 (!) ώρες. Και όμως, το μαρτύριο της κοπέλας δεν τελείωσε καθώς η κατάθεσή της θα συνεχιστεί την Τρίτη με την εξέτασή της από το συνήγορο του τρίτου κατηγορουμένου.

Οι δικηγόροι της κοπέλας έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους έτσι ώστε αυτό να μην συμβεί. Ηδη από την πρώτη δικάσιμο πρότειναν εναλλακτικούς τρόπους κατάθεσης, μακριά από το δικαστήριο. Η υπεράσπιση επέμεινε για κανονική κατάθεση, ο εισαγγελέας συμφώνησε.

Τη Δευτέρα η πολιτική αγωγή κατέθεσε γραπτό αίτημα έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες που δεν θα επέτρεπαν τον ψυχικό επανατραυματισμό του θύματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας (αποφυγή επαναλήψεων, σχολίων και προκλητικών ερωτήσεων, μη προβολή οπτικοακουστικού υλικού στο θύμα κτλ).

Ακόμα όμως και η θέα των κατηγορούμενων προκάλεσε σοκ στην κοπέλα. Οταν η προέδρος απλά εκφώνησε το όνομα του κύριου κατηγορούμενου, του πρώην αστυνομικού, το θύμα λύθηκε σε λυγμούς μέσα στο δικαστήριο! Θα έλεγε κανείς ότι ο πρώτος επανατραυματισμός είχε ήδη συντελεστεί.

Η κατάθεσή της άρχισε ελάχιστα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι και κράτησε, με μικρές διακοπές μέχρι τις 8:30 ο βράδυ. Η κοπέλα επιστράτευσε πολύ μεγάλα αποθέματα αντοχής και κουράγιοy (αντλώντας δύναμη και από τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους) για να βγάλει εις πέρας την προσπάθεια.

Ωστόσο, μόλις δέκα μόνο λεπτά από το ξεκίνημα της κατάθεσης, λύθηκε και πάλι σε λυγμούς κάτι που ακούσαμε πίσω από τις πόρτες αφού, βάσει νόμου, η κατάθεση του θύματος έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Το πρώτο διάλειμμα έλαβε χώρα στις 4:39 και μέχρι τότε είχαν απευθύνει ερωτήσεις μόνο η πρόεδρος και ο εισαγγελέας.

Λίγο πριν τις 5 η διαδικασία άρχισε ξανά με τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι συνήγοροι των κατηγορούμενων. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι για το θύμα. Λίγο πριν τις 7 από την αίθουσα ακούστηκαν πάλι κλάματα και κραυγές της κοπέλας, τα νεύρα είχαν ήδη τεντώσει. Μετά από ένα ακόμη διάλειμμα, η διαδικασία συνεχίστηκε (αλλά δεν τελείωσε) μέχρι τις 08:30.

Η κοπέλα, που τον Ιούλιο του 2021 βρήκε το κουράγιο να καταγγείλει τον αστυνομικό αλλά και τον πατέρα της, θα είναι και πάλι σήμερα στο δικαστήριο στις 9 το πρωί για να απαντήσει σε ερωτήσεις που προφανώς δεν διατυπώνονται πάντα με τον ορθό τρόπο. Και αν αυτό δεν συνιστά νέο επανατραυματισμό του θύματος, τότε οι λέξεις μάλλον έχουν χάσει το νόημά τους.

Κάτι τελευταίο για τη δημοσιογραφική κάλυψη της διαδικασίας. Οι δημοσιογράφοι αιτηθήκαμε στην πρόεδρο του δικαστηρίου να εξαιρεθούμε του κεκλεισμένων των θυρών και να παραμείνουμε στην αίθουσα. Τηρώντας όμως το γράμμα του νόμου και κατόπιν σχετικής εισήγησης του εισαγγελέα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα παρά το γεγονός ότι η πλευρά της κατάγγελλουσας δεν εξέφρασε αντίρρηση.

Οσο το θύμα θα καταθέτει, η ενημέρωση-δυστυχώς- θα είναι περιορισμένη, όχι με ευθύνη των δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα