Σεισμός στη Λέσβο. Εικόνες καταστροφής στη Βρίσα

Σεισμός στη Λέσβο. Εικόνες καταστροφής στη Βρίσα
Ισχυρός σεισμός 6,2 ριχτερ στην Μυτιλήνη,καταστροφες στο Πλωμάρι,Δευτέρα 12 ιουνίου 2017(EUROKINSSI) Eurokinissi

Εκτεταμένες ζημιές και καταρρεύσεις σε Βρίσα και Πλωμάρι. Απεγκλωβίστηκε ένας νεαρός

Εκτεταμένες ζημιές και καταρρεύσεις κυρίως παλιών σπιτιών άφησε πίσω του ο ισχυρός επιφανειακός σεισμός που έπληξε στις 15:28 τα νότια της Μυτιλήνης. Εικόνες καταστροφής στο χωριό Βρίσα και το Πλωμάρι.

Συνολικά πάνω από 12 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και συνεχώς καταφτάνουν και άλλοι. Όλοι οι διαθέσιμοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν ανέβει στο Κέντρο Υγείας.

Πιο σοβαρά είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια κατοίκων και πυροσβεστών με κατάγματα στο ισχίο και τη λεκάνη και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Λέσβου.

Σημειώνεται πως δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με γιατρούς και νοσηλευτές έχουν μεταβεί στην Βρίσα που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε δεκάδες τραυματίες με ελαφρά και επιπόλαια τραύματα που δεν χρήζουν μεταφοράς.

Μπαράζ μετασεισμών στην περιοχή

H τελική μέτρηση του Γεωδυναμικού είναι 6,1 Ριχτερ 34 χλμ Νότια -Νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, χαρακτηρίζεται επιφανειακός με εστιακό βάθος 11 χλμ και ακολούθησε μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο News 24/7 έκανε λόγο για επιφανειακό σεισμό, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ νότιας Λέσβου.

Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ με ίδιο επίκεντρο, στις 15.35. Ο σεισμός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Φαίνεται πως οι μετασεισμοί συνεχίζονται με μειούμενη ευτυχώς ένταση, αφού σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ένας ακόμη εντάσεως 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.47.

Ισχυρός σεισμός 6,2 ριχτερ στην Μυτιλήνη,καταστροφες στο Πλωμάρι,Δευτέρα 12 ιουνίου 2017(EUROKINSSI) Eurokinissi

 

Ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Σπύρος Γαληνός έκανε λόγο πριν από λίγο στο Ραδιόφωνο 24/7 για εγκλωβισμένους σε σπίτια στο Πλωμάρι. “Υπάρχουν αναφορές για ζημιές κυρίως στο νότιο τμήμα της Λέσβου, στη Βρίσα και το Πλωμάρι, ενώ οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Λήμνο και στη Χίο” ανέφερε με τη σειρά της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

Ισχυρός σεισμός 6,2 ριχτερ στην Μυτιλήνη,καταστροφες στο Πλωμάρι,Δευτέρα 12 ιουνίου 2017(EUROKINSSI) Eurokinissi

 

«Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με τον ισχυρό σεισμό.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να μην ακούν τη φημολογία αλλά μόνον τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο κ. Λέκκας μεταβαίνει αυτή την ώρα στην Μυτιλήνη.

Εκτεταμμένες ζημιές σε Πλωμάρι και Βρίσα

Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στο Πλωμάρι και στην Βρίσα. Μάλιστα, στην περιοχή της Βρίσας απεγκλωβίστηκε ένας 17χρονος από τα χαλάσματα του σπιτιού του με την βοήθεια γειτόνων του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τον εντοπισμό μίας αγνοούμενης γυναίκας 45 ετών σε σπίτι που υπέστη μερική κατάρρευση.

 

Σε συναγερμό έχει Αστυνομία και Πυροσβεστική σε Χίο και Μυτιλήνη, όλα τα διαθέσιμα οχήματα βρίσκονται εκτός για περιπολίες και αναφορά ζημιών και τυχόν τραυματισμών.

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός, ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρίσας, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

Στο νησί ο Τόσκας και ο γγ Πολιτικής Προστασίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί για τον έλεγχο και την καταγραφή των ζημιών και ομάδα της ΕΜΑΚ με σκύλο ανιχνευτή μεταβαίνουν με ελικόπτερο στην Μυτιλήνη τα νότια της οποίας επλήγησαν.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

 

Δεκάδες ζημιές και καταρρεύσεις έχουν αναφερθεί στα περισσότερα σπίτια της Βρίσας και του σχολείο του οικισμού. Επίσης, κατέρρευσαν πολλά παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα, ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε ότι αφορά στη Χίο, το τοπικό μέσο Politischios αναφέρει πως ελάχιστες ζημιές, κυρίως σε ακατοίκητα πέτρινα κτίρια, σημειώθηκαν στο Βουνό και την περιοχή του Κάμπου.

ΦΩΤΟ Politischios

Αισθητός ο σεισμός και στην Τουρκία

Ο σεισμός έγινε φυσικά αισθητός και στην Τουρκία, καθώς υπολογίζεται πως το επίκεντρό του απείχε 85χλμ από τη Σμύρνη.

Εξάλλου, το γεγονός του σεισμού είναι πρώτη είδηση και στα τουρκικά ΜΜΕ, που αναφέρουν πως ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σμύρνη και τα παράλια της Τουρκία, ενώ η Daily Sabbah αναφέρει πως έγινε αντιληπτός και σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Και τα τουρκικά μέσα αναφέρονται σε ζημιές στο Πλωμάρι χωρίς όμως να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τους πολίτες της Λέσβου

«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου. Πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους» αναφέρει σε μήνυμά του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τονίζει επίσης, ότι «στο σημείο σπεύδει άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας, καθώς και κλιμάκια τεχνικών και εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υποδομών».

Μητσοτάκης: Είμαστε κοντά στους πολίτες της Λέσβου

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter: «Η προσοχή μας είναι στραμμένη στους πολίτες της Λέσβου που δοκιμάζονται. Είμαστε κοντά τους. Επιτελείο του κόμματος μεταβαίνει εκεί».

Κλιμάκιο της ΚΤ.ΥΠ. στη Λέσβο για την καταγραφή ζημιών σε σχολεία και νοσοκομεία

Στην αποστολή ειδικού κλιμακίου μηχανικών της εταιρίας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. στο νησί της Λέσβου προχώρησε, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Διοίκηση της Εταιρίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψίες και καταγραφή ζημιών από τον σεισμό στα σχολικά και νοσηλευτικά κτίρια του νησιού. Οι υπηρεσίες της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. Βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τα όποια προβλήματα διαπιστωθούν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα