Κακοκαιρία Μπάλλος: Χάος στη Κεντρική Μακεδονία – Απεγκλωβισμοί και κλειστοί δρόμοι

Κακοκαιρία Μπάλλος: Χάος στη Κεντρική Μακεδονία – Απεγκλωβισμοί και κλειστοί δρόμοι
Κακοκαιρία Μπάλλος στη Χαλκιδική halkidikinews.gr

Στο έλεος της κακοκαιρίας "Μπάλλος" οι Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λαγκαδάς και Βόλβη. Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική και κλειστοί δρόμοι. Μήνυμα από το 112 και "συναγερμός" για το χτύπημα της κακοκαιρίας.

“Συναγερμός” έχει σημάνει στη Βόρεια Ελλάδα από την επέλαση της κακοκαιρίας “Μπάλλος”, η οποία τις τελευταίες ώρες πλήττει τη Θεσσαλονίκη και τις όμορες πόλεις.

Στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, καταγράφονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο καθώς και σε κατοικίες, αφού, όπως αναφέρει το seleo, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με το οδικό δίκτυο να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Μάλιστα, κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας χρειάστηκε να μεταφέρουν πολίτες σε ασφαλή σημεία και πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο.

seleo.gr

Κακοκαιρία “Μπάλλος”: Απεγκλωβισμός ατόμων – Κατέρρευσε κτίριο στη Χαλκιδική

Η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάστηκε προκειμένου να μεταφερθούν τέσσερα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους σε ασφαλή σημεία στο Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερχείλισης ρέματος.

Επίσης, άλλα δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν από την περιοχή Φαρμακέϊκα, κοντά στο Νέο Ρύσιο, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Τα άτομα βρίσκονται μέσα στην βιοτεχνία, που είναι στην περιοχή, όταν λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισε ο χώρος. Ο απεγκλωβισμός των ατόμων έγινε από μηχάνημα του δήμου Θέρμης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από οικίες και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην περιοχή Ζαγκλιβέρι, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στο χωριό της Ολυμπιάδας, καθώς, όπως αναφέρει το halkidikinews, έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια στον οικισμό. Μάλιστα, ένας 55χρονος εγκλωβίστηκε στο σπίτι του και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

Χρειάστηκε ένας 55χρονος άνδρας να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο καθώς δεν μπορούσε να φύγει από την εξοχική κατοικία του, με τη στάθμη του νερού στο συγκεκριμένο σημείο να ξεπερνά το μισό μέτρο”, ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιάννης Πετράκης.

Μία ακόμη επιχείρηση απεγκλωβισμού στήθηκε αργά το βράδυ σε χωριού του Λαγκαδά, καθώς ένας οδηγός παρασύρθηκε με το ΙΧ του από τα ορμητικά νερά χειμάρρου σε ιρλανδική διάβαση.

Όπως αναφέρει το GRTimes, ο οδηγός στάθηκε τυχερός, καθώς σταμάτησε στα αναχώματα του χειμάρρου, με ένα όχημα της πυροσβεστικής να καταφτάνει στο σημείο για τον απεγκλωβισμό του.

Είμαστε όλοι εδώ και προσπαθούμε με ψυχραιμία να βοηθήσουμε και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί”, ανέφερε o πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδικιών, Γιάννης Πετρίδης.

Να σημειωθεί μάλιστα, πως στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στη Δούμπια ένα παλιό κτίριο κατέρρευσε.

seleo.gr

“Συναγερμός” σε Χαλκιδική, Λαγκαδά και Βόλβη – Μήνυμα από το 112 και πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Μήνυμα στα κινητά με το οποίο καλούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις περιοχές του Λαγκαδά της Βόλβης και της Χαλκιδικής, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της κακοκαιρίας “Μπάλλος”, δέχθηκαν πολίτες μέσω του 112.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου στο ύψος του δημοτικού Διαμερίσματος Λειψυδρίου στο Κιλκίς, στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγ. Σπυρίδωνα στην Πιερία, και στο 1ο χιλιόμετρο ανώνυμης οδού που συνδέει το δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου με το 7ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας στο GRTimes, “η κυκλοφορία στο σημείο λίγο πριν τη Μικρή Βόλβη, έχει διακοπεί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για εγκλωβισμένους οδηγούς”. Το πρόβλημα όπως είπε ο δήμαρχος, “οφείλεται στους μεγάλους όγκους νερού που κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο Κερδυλλίων και έχουν δημιουργήσει χειμάρρους”.

Να σημειωθεί ότι στο σημείο έχει μεταβεί η Τροχαία, ενώ αυτή την ώρα καθ’ οδόν βρίσκεται η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βόλβης, Στέλλα Σαλέπη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής έχει διαθέσει περισσότερα από 30 μηχανημάτα έργου, στους δήμους Αριστοτέλη και Σιθωνίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, που συνεχώς προκύπτουν, από την κακοκαιρία, καθώς το φαινόμενο «Μπάλλος» βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, είναι σε ετοιμότητα να διατεθούν μηχανήματα και σε άλλους δήμους του νομού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Χαλκιδικής βρίσκονται σε επιφυλακή και σε απόλυτη συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς (Δήμους, Πυροσβεστική, Αστυνομία κλπ) για την αντιμετώπιση των φαινομένων. Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να τηρούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας έως τη λήξη των επικίνδυνων φαινομένων.

Η Πολιτική Προστασία του δήμου Θέρμης ανακοίνωσε ότι λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών και κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου νερού που κατεβαίνει από την πλευρά της Χαλκιδικής έχει ανεβεί επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού Ανθεμούντα. Γι’ αυτό το λόγο απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων από όλες τις “ιρλανδικές διαβάσεις” του ποταμού.

Κυκλοφοριακό χάος στη Θεσσαλονίκη – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Την ίδια ώρα, κυκλοφοριακό κομφούζιο έχει προκληθεί στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Περαίας ο οποίος παρέμεινε κλειστός από το ύψος των Πράσινων Φαναριών για αρκετά λεπτά της ώρας λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων που προκλήθηκε από την βροχόπτωση.

Σύμφωνα με το GRTimes, στο σημείο έσπευσε η τροχαία που άπλωσε κορδέλες και υποδείκνυε στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή, καθώς η διέλευση απαγορεύτηκε λόγω κινδύνου εγκλωβισμού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ουρά χιλιομέτρων και απίστευτο μποτιλιάρισμα.

GRTimes.gr

Η κυκλοφορία διακόπηκε διότι από τη νεροποντή μετακινήθηκαν πολλά φερτά υλικά που έφραξαν τον δρόμο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα, ενώ μέχρι αυτή την ώρα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εργάζονται για να καθαρίσουν τον δρόμο.

Επίσης, κλειστός είναι ο δρόμος της Εγνατίας κοντά στην έξοδο της Μεγάλης Βόλβης, μετά τον κόμβο της Ρεντίνας προς τη Θεσσαλονίκη, λόγω εισροής υδάτων.

Από το σημείο δεν μπορούν να περάσουν ΙΧ και η Τροχαία που βρίσκεται στο σημείο εκτρέπει τα οχήματα πίσω μέσω του αντίθετου ρεύματος, προς τη Ρεντίνα ώστε να βγουν στην παλιά ΕΟ Θεσσαλονίκης.

Στον δρόμο υπάρχουν φερτά υλικά και αναμένουν στο σημείο μηχανήματα για να τα απομακρύνουν. Στο σημείο παραμένουν κάποιοι οδηγοί, τα οχήματα των οποίων όμως είναι ακινητοποιημένα, καθώς περιμένουν να ανοίξει ξανά ο δρόμος.

Συνολικά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • στο 90ο χλμ. Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη
  • στο 14ο χλμ επαρχιακής οδού Ρεντίνας-Λαγκαδά δήμου Βόλβης
  • στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά-Βόλβης, ύψος Ευαγγελισμού δήμου Βόλβης
  • στο 380 χλμ Εγνατίας Οδού, ρεύμα προς Θεσσαλονίκη
  • στην Επ. Οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, από τον κόμβο Αεροδρομίου έως τον κόμβο Ρυσίου.

Σε επιφυλακή η Π.Ε. Έβρου

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένωνμε απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Δημήτρη Πέτροβιτς. Ενόψει της προβλεπόμενης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επιδείνωσης του καιρού από απόψε στην περιοχή της Θράκης, η Π.Ε. Έβρου αλλά και η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Ειδικότερα σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες ιδίως στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα, φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Ως εκ τούτου συνιστάται οι πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων

– Να αποφεύγουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με όχημα κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, καθώς και για αρκετές ώρες μετά την εκδήλωσή τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα