Κάρπαθος: Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας – Το “παιχνίδι της μοίρας” που έσωσε τον τρίτο δύτη

Κάρπαθος: Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας – Το “παιχνίδι της μοίρας” που έσωσε τον τρίτο δύτη
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Σήμερα η ανάσυρση της σορού του δεύτερου δύτη, που εντοπίστηκε νεκρός σε υποβρύχια σπηλιά στη θαλάσσια περιοχή Σωκάστρου. Πώς παγιδεύτηκαν στον βυθό. Τα κύρια σημεία των ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας.

Ανασύρθηκε την Κυριακή από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών η σορός του ενός εκ των δύο δυτών, που αγνοούνταν από το Σάββατο, όταν πήγαν στη θαλάσσια περιοχή Σωκάστρου Καρπάθου για υποβρύχιες δραστηριότητες εντός σπηλιάς. Οι δύο δύτες εντοπίστηκαν νεκροί σε σπηλιά βάθους περίπου 50 μέτρων και η δεύτερη σορός αναμένεται να ανασυρθεί σήμερα.

Μαζί με τους δύο άτυχους δύτες, Τσεχικής και Ιρανικής καταγωγής, υπήρχε άλλο ένα άτομο, που κατάφερε, όμως, να σωθεί. Ο τρίτος φίλος της παρέας των δυτών, που ειδοποίησε και τις αρχές, σώθηκε από ένα περίεργο “παιχνίδι της μοίρας”, όταν άλλαξε θέση με τον ένα από τους δύο δύτες που μπήκαν στη σπηλιά.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, μπήκαν πρώτοι μέσα στη σπηλιά οι δύο Τσέχοι και ο Ιρανός είχε μείνει εκτός του σπηλαίου, όπως συνηθίζεται για λόγους ασφαλείας. Σύντομα, όμως, ο ένας Τσέχος (εκείνος που διασώθηκε) βγήκε έξω από το σπήλαιο και τη θέση του μέσα στο σπήλαιο, όπως περιέγραψε ο ίδιος, πήρε ο Ιρανός. Ήταν μια κίνηση που, όπως φάνηκε αργότερα, του έσωσε τη ζωή.

Η ορατότητα, όπως είπε, ήταν περιορισμένη και πιθανώς οι τρεις δύτες δεν είχαν υπολογίσει σωστά και την ποσότητα των αερίων που χρειάζονταν για μια τέτοια κατάδυση. Παρά την εμπειρία τους, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που έκαναν κατάδυση, μάλλον έκαναν λάθος υπολογισμούς, ενώ οι συνθήκες στον βυθό δεν βοήθησαν καθόλου, καθώς υπήρχε θολούρα.

Όταν ο Τσέχος που είχε μείνει έξω από το σπήλαιο ένιωσε ότι τελειώνει ο αέρας που είχε στις μπουκάλες του, προσπάθησε να ειδοποιήσει τους άλλους δύο που ήταν μέσα στο σπήλαιο, ωστόσο, δεν είχε ορατότητα, δεν μπορούσε να τους βρει και βγήκε γρήγορα στην επιφάνεια, όπου και κάλεσε τις αρχές και τα σωστικά συνεργεία.

Έπειτα ακολούθησε η δραματική επιχείρηση του Λιμενικού, ώστε να εντοπίσουν τους άλλους δύο δύτες. Οι δύο άτυχοι δύτες βρίσκονταν σε απόσταση 15 μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου, το οποίο βρίσκεται 45 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι αρχές προσπαθούν να ρίξουν φως στα πιθανά αίτια της τραγωδίας, δίνοντας βάση σε μερικά κύρια σημεία και παραλείψεις των δυτών. Οι δύτες πιθανώς δεν είχαν μαζί τους νήμα – οδηγό επιστροφής, που είναι ένα απαραίτητο εργαλείο ώστε να μην χάσουν τον προσανατολισμό τους, ενώ διέθεταν μόνο μία φιάλη οξυγόνου, ενώ θα έπρεπε να έχουν τρεις.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως η θολούρα που υπήρχε στο σημείο και που στερούσε την ορατότητα από τους δύτες, δημιουργήθηκε από τα ένζυμα του σπηλαίου, όταν οι δύτες μπήκαν μέσα σε αυτό.

Όπως ανέφερε και ο ιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου στην Κάρπαθο, Ντίνος Πρωτόπαπας, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό των δυτών:

“Μπήκαμε στη σπηλιά που μας υπέδειξαν. Την πρώτη μέρα δεν ήταν δυνατόν να τους εντοπίσουμε, γιατί υπήρχε μεγάλη θολούρα. Δεν είναι καν σπήλαιο, είναι μια υποθαλάσσια χαραμάδα περίπου 20 μέτρων. Δεν το γνώριζε κανείς μας, το βρήκαν μόνοι τους. Είναι σαν φαράγγι, έχει μία τρύπα και μπήκαν μέσα, δημιούργησαν θολούρα και έχασαν τον προσανατολισμό τους. Μπήκαν χωρίς νήμα, χωρίς δεύτερη πηγή αέρα για να τους δώσει λίγο χρόνο να βρουν κάποια λύση. Ο ένας από τύχη σώθηκε. Άγγιξε τυχαία ένα αλιευτικό εργαλείο και αμέσως βρήκε σημείο αναφοράς και κατάλαβε πού βρισκόταν. “

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα