Καταιγίδα “σάρωσε” τη Θεσσαλονίκη – Χαλάζι, πλημμύρες και απεγκλωβισμοί

Καταιγίδα “σάρωσε” τη Θεσσαλονίκη – Χαλάζι, πλημμύρες και απεγκλωβισμοί
Seleo

Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης - Σφοδρή χαλαζόπτωση, πλημμύρες και κλήσεις για απεγκλωβισμούς - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα στη γέφυρα Αγίων Πάντων, διασώθηκε γυναίκα που παρασύρθηκε από χείμαρρο. Εγκλωβίστηκαν παιδιά στο Λευκό Πύργο

Η κακοκαιρία χτύπησε τη βόρεια Ελλάδα. Χαλάζι έπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε γύρω περιοχές.

Η καταιγίδα σταμάτησε μέχρι τις 15:30 το μεσημέρι, δημιούργησε, όμως, μεγάλα προβλήματα σε όλη την πόλη, με τα σημεία στα οποία σπεύδουν συνεργεία της Πυροσβεστικής για να αντλήσουν ύδατα, να είναι δεκάδες.

Η έντονη βροχόπτωση μετέτρεψε σε ποτάμια τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ αρκετά κτήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω εισροής υδάτων. Μεταξύ αυτών το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το δημαρχείο. Οι χείμαρροι παρέσυραν ό,τι βρέθηκε στο διάβα τους με την κυκλοφορία στην πόλη να καθίσταται δύσκολη.

Seleo

 

Στον Λευκό Πύργο εγκλωβίστηκαν μαθητές από σχολείο της Μαγνησίας και Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονταν το μνημείο, ενώ πυροσβέστες έκοψαν και τα κάγκελα παραθύρου, προκειμένου να τους απεγκλωβίσουν, καθώς η έξοδος από την πόρτα του Πύργου ήταν αδύνατη.

seleo

 

Τέσσερα άτομα απεγκλωβίστηκαν από αυτοκίνητα στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ η πυροσβεστική πραγματοποίησε επιχείρηση διάσωσης στις Συκιές, μετά από κλήσεις για παράσυρση ενός ηλικιωμένου και μια γυναίκας από χείμαρρο στην οδό Μεσολογγίου.

Οι πυροσβέστες δεν εντόπισαν κάποιο άτομο, καθώς, όπως ενημερώθηκε η Αστυνομία, η γυναίκα κατάφερε τελικά να σωθεί μόνη της, όταν μπόρεσε να κρατηθεί από κάποιο σχοινί και πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι της, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος επίσης σώθηκε και απεγκλωβίστηκε με την βοήθεια περιοίκων.

Στο μεταξύ, προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζει “πολύ μεγάλο τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης”, καθώς 11 γραμμές μέσης τάσης βρίσκονταν εκτός λειτουργίας γύρω στις 2 το μεσημέρι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας- Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης .«Σχεδόν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει πρόβλημα. Έντεκα γραμμές μέσης τάσης είναι εκτός, καθώς πλημμύρισαν υποσταθμοί από νερά και λάσπες»

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, για την οποία όμως «δεν υπάρχει ακριβής και πλήρης εικόνα» σχολίασε ο κ. Αμανατίδης ο οποίος επισήμανε ότι ο δρόμος της πλήρους αποκατάστασης θα είναι μακρύς. «Είναι μακρύς ο δρόμος, γιατί για να επανασυνδέσουμε το δίκτυο πρέπει να αντληθούν τα συσσωρευμένα ύδατα από τους υποσταθμούς. Πρέπει πρώτα η Πυροσβεστική να ολοκληρώσει το έργο της», σημείωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας Θράκης.
 

Προβλήματα σημειώνονται και στην υδροδότηση περιοχών του κέντρου της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας θολότητας, που φαίνεται πως προκάλεσε στο νερό η ισχυρή βροχόπτωση. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το πρόβλημα υπολογίζεται ότι θα έχει αποκατασταθεί μεχρι τις 16.00. Χωρίς νερό έχουν μείνει και καταναλωτές στις οδούς Καππαδοκίας και Ιπποδρομίου στις Συκιές, αλλά η συγκεκριμένη διακοπή υδροδότησης εκτιμάται ότι δεν σχετίζεται με τα καιρικά φαινόμενα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε νωρίτερα και στην Άνω Πόλη, είναι το παρακάτω βίντεο.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της συμπρωτεύουσας. Αρχικά η Πυροσβεστική ενημέρωσε για 300 κλήσεις αλλά διαπιστώθηκε πως είναι διπλές κλήσεις οι περισσότερες από τα ίδια άτομα.

Παράλληλα, λεωφορεία του ΟΑΣΘ αποβίβασαν τον κόσμο καθώς δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν σε σημεία της πόλης. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός για να παρέχουν βοήθεια στους πολίτες.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς άνεμους προβλέπονται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή κατά περιόδους σε αρκετές περιοχές της χωράς, προειδοποιεί η ΕΜΥ με νέο έκτακτο δελτίο καιρού.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Την Πέμπτη (10-05-2018)

α. η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες και πιθανόν η Εύβοια

β. μέχρι τις βραδινές ώρες τα υπόλοιπα ηπειρωτικά

γ. από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου

Tην Παρασκευή (11-05-2018)

α. μέχρι τις βραδινές ώρες η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα

β. τις μεσημβρινές και τις απογευματινές τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη χώρα μας. Επισημαίνονται οι κεραυνοί και όπως θα δείτε, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης υπάρχει καλοκαιρία:

Διαβάστε αναλυτικά την πρόγνωση στο deltiokairou.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα