Καθαρά Δευτέρα: Εσύ γνωρίζεις γιατί τρώμε λαγάνα;

Λαγάνες σε ράφι αρτοποιείου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Λαγάνες σε ράφι αρτοποιείου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) EUROKINISSI

Ποια η ιστορία του πατροπαράδοτου ψωμιού της Καθαράς Δευτέρας.

Την Καθαρά Δευτέρα η παράδοση επιβάλλει ένα διαφορετικό μενού στο τραπέζι, εφόσον η μέρα αυτή σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και αποτελεί την απαρχή της Σαρακοστής για την ορθόδοξη εκκλησία. Η ημέρα αυτή είναι απολύτως συνυφασμένη με το πέταγμα του χαρταετού, την απουσία κρέατος και γαλακτοκομικών από το τραπέζι και τη λαγάνα.

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα

Η λαγάνα, ο άζυμος αυτός άρτος, παίζει αναμφίβολα κυρίαρχο ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Η λαγάνα, παρασκευάζεται χωρίς προζύμι, και έναν τέτοιο πρόχειρο άρτο χρησιμοποίησαν και οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή.

Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καθαρά Δευτέρα
SHARE:

24Media Network