Κέρκυρα: Σε εξέλιξη η φωτιά στο όρος Παντοκράτορας

Κέρκυρα: Σε εξέλιξη η φωτιά στο όρος Παντοκράτορας

Καίγεται μια τεράστια καταπράσινη και πευκόφυτη έκταση στην βουνοκορφή, σε εξαιρετικά δύσβατο και μη προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις σημείο, ανάμεσα στις κοινότητες Λούτσες και Περίθεια, που όμως δεν κινδυνεύουν

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καίγεται το πανέμορφο δάσος στο όρος Παντοκράτορα στην βόρεια Κέρκυρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Πυροσβεστικής δεν είναι οι άνεμοι αφού στο σημείο πνέουν δυτικοί άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ, αλλά το δύσβατο του σημείου που είναι μάλιστα μη προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για βουνοκορφή και βουνοπλαγιές που δεν υπάρχουν δρόμοι για να προσεγγίσουν τα οχήματα και έτσι οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί και από άλλα σημεία της χώρας φτάνουν πια τους 35 άντρες με 19 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά μέχρι εκεί που φτάνουν, στα χαμηλότερα σημεία της δηλαδή.

Στις κορυφές και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία έχουν αναλάβει να επικεντρωθούν οι ρίψεις νερού από αέρος από 2 Canadair, 3 PZL και το ένα ελικόπτερο που επιχειρούν στο σημείο.

Το πύρινο μέτωπο είναι ανάμεσα στις κοινότητες Λούτσες και Περίθεια, δίχως όμως να κινδυνεύουν άμεσα, σημειώθηκαν όμως προβλήματα με την ηλεκτροδότηση των κοινοτήτων αυτών. Αξίζει να σημειωθεί για την Παλιά Περίθεια, ότι δεν κατοικείται πια όμως τα κτίρια της και οι εκκλησίες της είναι ενετικού ρυθμού και αποτελούν στολίδι για την περιοχή.

Από χθες το απόγευμα, τα ορεινά χωριά Λούτσες και Περίθεια έμειναν για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα, ενώ δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευθύμης Γεωργακόπουλος «όλη η πυροσβεστική δύναμη καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της φωτιάς. Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ούτε η Παλιά Περίθεια».

Η Παλιά Περίθεια, που βρίσκεται σε 420 μέτρα υψόμετρο, είναι ένα ερειπωμένο σήμερα χωριό, που είναι χτισμένο στην καρδιά του όρους Παντοκράτορα. Πρόκειται για ένα από τα αξιολογότερα αρχιτεκτονικά στολίδια της Κέρκυρας, καθώς διατηρεί αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα και την τέχνη της ενετικής εποχής. Οι αμέτρητες εκκλησίες της Παλιάς Περίθειας και τα περίπου 130 ερειπωμένα αρχοντικά σπίτια της είναι πέτρινα και χτισμένα βάσει ενετικών προτύπων, ενώ θεωρούνται, από τους ειδικούς, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες Κέρκυρας

SHARE:

24Media Network