Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-44 από τέλος Μαΐου

Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-44 από τέλος Μαΐου
AstraZeneca AP Photo/Vadim Ghirda

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως τέλη Μαΐου η ηλικιακή ομάδα 30-44 θα έχει την δυνατότητα επιλογής εμβολίου, ανάμεσα από όσα διατίθενται στην χώρα μας.

“Από τέλος Μαΐου όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-44”, επεσήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

“Εξηγήσαμε άλλωστε ότι τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικες”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολιασμών έχει ανοίξει για τους 30-39 και 40-44, θέτοντας ως προεπιλογή προς το παρόν μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ηλικιακή ομάδα 45-49 έχει ήδη πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, καθίσταται σαφές πως από τέλος Μαΐου, οι πολίτες 30-44 θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson, ανάλογα με το εμβολιαστικό κέντρο και την διαθεσιμότητα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, το 70% των πολιτών άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος Μαΐου και οι υπόλοιποι θα μπορούν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούνιο. Ανέφερε ότι εχθές (5/4) ξεπεράσαμε τους 111 χιλιάδες εμβολιασμούς, ενώ και σήμερα (6/4) αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 100 χιλιάδες.

Ανοσία πληθυσμού

Όσον αφορά την ανοσία του πληθυσμού, ο κ. Κικίλιας είπε ότι αν προσθέσουμε τους εμβολιασμένους με αυτούς που νόσησαν και απέκτησαν αντισώματα μέσα στο καλοκαίρι θα πετύχουμε την ανοσία, θέτοντας βέβαια ως προϋπόθεση να συνεχίσουν να παραδίδονται οι δόσεις εμβολίων με αυτούς του ρυθμούς.

Εμβολιασμός παιδιών

Για τα παιδιά, για τα οποία στον Καναδά εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer, για τις ηλικίες 12-15 ετών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι εφόσον εγκριθεί και στην Ευρώπη θα προχωρήσουμε και σε εμβολιασμούς στα παιδιά. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο το Σεπτέμβριο τα παιδιά να πάνε εμβολιασμένα στο σχολείο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών

Τέλος, ο κ. Κικίλιας ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς υγειονομικών, είπε ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 85%, ωστόσο, στους νοσηλευτές, βοηθούς και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό τα ποσοστά δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος του εμβολιασμένου υγειονομικού προσωπικού να είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι στο μέλλον θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα