Κόκκινος συναγερμός για φωτιές – Θυελλώδεις άνεμοι

Κόκκινος συναγερμός για φωτιές – Θυελλώδεις άνεμοι
Πυροσβεστική - Φωτό αρχείου Eurokinissi

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρες με την ΓΓΠΠ να εκδίδει προειδοποίηση. Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Άνδρο και Αχαΐα, υπό ύφεση στη Ζάκυνθο.

Πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος για φωτιά σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει η ΓΓΠΠ, σε αυξημένη ετοιμότητα θα πρέπει να δοθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Κυκλάδες, την Στερεά Ελλάδα και την Αττική, τα νησιά του Ιονίου, την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, καθώς και την Χαλκιδική αλλά και την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Θυελλώδεις άνεμοι

Την παραπάνω κατάσταση επιτείνουν οι θυελλώδεις άνεμοι για τους οποίους εξέδωσε αναγγελία η ΕΜΥ. συγκεκριμένα, στο βορειοανατολικό Αιγαίο αναμένονται βορειοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο και τον νότιο Ευβοϊκό βόρειοι, βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ, στο στενό Καφηρέας, επίσης βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν τα 8 μποφόρ, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και το Ικάριο, οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι 7 με 8 μποφόρ.

Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Άνδρο, Αχαΐα

Ήδη, από το απόγευμα της Πέμπτης, ξέσπασαν πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Άνδρο αλλά και αργά το βράδυ στην Αχαΐα. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η φωτιά στην Άνδρο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Αχαΐα, όπου αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Αχαΐα και την Ηλεία και κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Στη Ζάκυνθο, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δύο μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση.

Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κοιλιωμένος, χωρίς να κινδυνεύει άμεσα κατοικημένη περιοχή, ωστόσο, οι πολύ δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή οδήγησαν σε μεγάλη κινητοποίηση, κυρίως από εναέρια μέσα. Η φωτιά αυτή συνεχίζει μέχρι και αυτή την ώρα να δίνει αναζοπυρώσεις. Αυτό που δυσκόλεψε σε όλη τη διάρκεια της νύχτας τους πυροσβέστες ήταν η κατεύθυνση των ανέμων που συνεχώς άλλαζε και δημιουργούσε προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στα μέτωπα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης

Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε στα νότια του νησιού και συγκεκριμένα στο Μαχαιράδο, όπως αναφέρει το “Ημέρα Ζακύνθου” είναι και αυτή σε ύφεση.

Σημαντική βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης προσφέρουν οι ενισχύσεις που έφτασαν από την Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα με το πλοίο που έφτασε στις 22:30 στο λιμάνι της Ζακύνθου, έφτασαν στο νησί ένα πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες καθώς και ένα όχημα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας από τα Λεχαινά.

Με το πρώτο φώς της ημέρας ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου ‘Ερικσον, άρχισε να πραγματοποιεί ρίψεις νερού, κυρίως σε δύσβατες περιοχές στην πυρκαγιά στο χωριό Μαχαιράδο στη θέση “Καταλούπου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα