Κόντρα ΔΣΑ - Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου

O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών EUROKINISSI

Κινητοποιήσεις και δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με αφορμή την κυβερνητική εξαγγελία για το Πρωτοδικείο της Αθήνας

Στάση εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλλά και δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του, προκειμένου να λάβουν θέση για τον εάν τάσσονται υπέρ η κατά της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, αποφάσισε μεταξύ άλλων το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), εκφράζοντας την αντίθεσή του στις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.

Ειδικότερα, το ΔΣ του ΔΣΑ, έπειτα από χθεσινή συνεδρίασή του, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την ανωτέρω εξέλιξη, καταδικάζει ομόφωνα «τη μονομερή εξαγγελία του υπουργού για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου, τόσο όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, όσο και ως προς την διαδικασία λήψης αυτής, χωρίς να συζητηθεί με τους φορείς της Δικαιοσύνης, αλλά και το προσβλητικό και ανοίκειο ύφος προς τους δικηγόρους».

ADVERTISING

Ο ΔΣΑ επισήμανε «ότι ενώ σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπάρχει σαφής τάση συγχώνευσης των δικαστικών σχηματισμών στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, στην Ελλάδα ο υπουργός κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Ακόμη, σύμφωνα με τον ΔΣΑ, «ο υπουργός Δικαιοσύνης απαξιώνει τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο λειτουργεί υποστελεχωμένο, σε δικαστές και υπαλλήλους, υποχρηματοδοτούμενο και με πενιχρή υλικοτεχνική υποδομή», ενώ «την ίδια στιγμή η σχεδόν πλήρης ανυπαρξία ηλεκτρονικής λειτουργίας της δικαιοσύνης (e-justice), παραπέμπει σε δικαστήρια του περασμένου αιώνα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ, κατόπιν όλων αυτών, αποφάσισε τα εξής:

«1. Να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

2. Να δοθεί συνέντευξη Τύπου για να εκτεθούν οι απόψεις του ΔΣΑ επί των θέσεων του Υπουργείου.

3. Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στις αρχές Ιουνίου, σε μέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί, με ταυτόχρονη διενέργεια στάσης εργασίας των δικηγόρων Αθήνας.

4. Να διενεργηθεί δημοψήφισμα μεταξύ των δικηγόρων μελών του ΔΣΑ , μέχρι το τέλος Ιουνίου, για να ερωτηθούν οι δικηγόροι Αθηνών εάν συμφωνούν ή όχι με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

5. Να συμμετέχουν οι δικηγόροι Αθηνών, με μεταφορικά μέσα που θα διαθέσει ο ΔΣΑ, στην ημερίδα που διοργανώνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ολομέλεια στη Ζάκυνθο για την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα.

6. Να πραγματοποιηθεί ωριαία στάση εργασίας συμβολικού χαρακτήρα, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς (εργαζόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, συνταξιούχους), την Τετάρτη, 30.5.2018, από 11.00 έως 12.00, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της «Κοινωνικής Συμμαχίας»».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη

24Media Network