Κορονοϊός: 10ημερο σοκ νέων κρουσμάτων και θανάτων

Κορονοϊός: 10ημερο σοκ νέων κρουσμάτων και θανάτων
Δραματικά εξελίσσεται η επιδημία κορονοϊού στην Ελλάδα όπου καταγράφονται σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Στιγμιότυπο από ΜΕΘ στο "Σωτηρία". Eurokinissi

Το δειλό πρώτο αποτέλεσμα της εφαρμογής του lockdown αναμένεται μετά από 10 ημέρες. Μέχρι τότε απαιτείται μεγάλη αντοχή για τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα ανακοινώνονται.

Από αύριο στις 6 το πρωί ξεκινά ο αγώνας δρόμου της Κυβέρνησης προκειμένου να αναχαιτίσει τον κορεσμό των κλινών για νοσηλείες λόγω της επιδημίας κορονοϊού αλλά κυρίως για τον περιορισμό των θανάτων που επιφέρουν οι επιπλοκές του. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των επιδημιολόγων, το επόμενο δεκαήμερο είναι το πλέον κρίσιμο για να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της επιδημίας.

 Το σίγουρο όμως είναι πως μέσα στο διάστημα αυτό, το ΕΣΥ θα φτάσει σε οριακά σημεία, καθώς οι νοσηλείες σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα αυξηθούν, ενώ θα διατηρηθεί σε υψηλό – για τα δεδομένα της χώρας- το επίπεδο των θανάτων.

Την Πέμπτη οι νέες διαγνώσεις κορονοϊού προσέγγισαν τις 3000 (2917), ένας αριθμός ιδιαίτερα υψηλός. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός που τρομάζει είναι οι διασωληνώσεις που έφτασαν σχεδόν τις 190 και οι θάνατοι που ήταν 29. Τα τελευταία αυτά στοιχεία αποτυπώνουν την πορεία της επιδημίας μερικές μέρες πριν, όταν τα νέα κρούσματα ήταν χαμηλότερα.

Συμπεραίνεται λοιπόν, ότι η αύξηση των κρουσμάτων, από δω και στο εξής, θα είναι δραματική οδηγώντας σε δεκάδες νέες νοσηλείες αλλά και θανάτους, τουλάχιστον το επόμενο 10ημερο.

Η Κυβέρνηση τονίζει ότι είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην νέα αυτή απειλή. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε όλη την Επικράτεια διαθέτουμε πλέον 1038 κλίνες ΜΕΘ, ο υψηλότερος αριθμός που διέθετε ποτέ η χώρα. Βέβαια από αυτές μόνο 330 είναι κενές, ποσοστό το οποίο σε κάποια άλλη περίοδο χωρίς κορονοϊό να θεωρούνταν πλέον του ιδανικού.

Όμως την ίδια στιγμή βρισκόμαστε σε μια εκθετική αύξηση της επιδημίας και ίσως να μην επαρκεί η συγκεκριμένη δυναμικότητα του ΕΣΥ.

Σύμφωνα επίσης με τα τελευταία στοιχεία που παρέθεσε χθες ο κ. Κοντοζαμάνης, η χώρα διαθέτει 388 κλίνες ΜΕΘ για βαριά περιστατικά κορονοϊού, όμως μόνο οι 160 εξ αυτών είναι σήμερα κενές. Σημείωσε ακόμη ότι μεταξύ Ιουλίου 2019 και Νοεμβρίου 2020 αναπτύχθηκαν στις 7 υγειονομικές περιφέρειες 300 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, από 557 σε 857, αύξηση 53,86%. Βέβαια για την αύξηση αυτή, η αιτία είναι ο κορονοϊός και όπως έχουμε τονίσει δεν αποτελεί διπλασιασμό.

Σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης στα νοσοκομεία, επεσήμανε ότι στο πρώτο κύμα της επιδημίας είχαν νοσηλευτεί μόλις 300 ασθενείς στην κορύφωση του κύματος, δηλαδή το 1/5 των ασθενών που νοσηλεύουμε σήμερα.

“Σήμερα, στο ΕΣΥ διαθέτουμε 3339 κλίνες για ασθενείς με covid. με περισσότερες από τις μισές να είναι κενές. Όμως τις τελευταίες 5 ημέρες απαιτούνται 100 νέες κλίνες καθημερινά για ασθενείς με COVID. Mε αυτόν τον ρυθμό σε 20 ημέρες θα είχαν εξαντληθεί όλες οι απλές κλίνες νοσηλείας”, σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω στοιχείων δείχνει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ότι τις επόμενες ημέρες τα στοιχεία θα σοκάρουν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα