Κορονοϊός: Τέσσερα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Τέσσερα νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού μόλις κατά 4 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τρίτης. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2840 κρούσματα και 165 θάνατοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 4 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Αργά το απόγευμα της Τρίτης καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος: Πρόκειται για μια 73χρονη που νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Συνολικά οι νεκροί στη χώρα μας από την πανδημία ανέρχονται πλέον σε 166.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο συνολικός αριθμός παραμένει στους 165. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2840, εκ των οποίων το 55,1% αφορά άνδρες. Τα 616 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.475 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 22 ασθενείς, 13 άνδρες και 9 γυναίκες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. To 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 136.001 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην πορεία της έρευνας σχετικά με τα εμβόλια, με αφορμή το χθεσινό 1ο webinar για την «επίδραση της COVID-19 στο μεταμοσχευτικό τοπίο», που διοργάνωσαν ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Όπως τόνισε “με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ υπάρχουν τουλάχιστον 8 διαφορετικά εμβόλια (με διαφορετικές τεχνολογίες) που δοκιμάζονται αυτήν την στιγμή σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δύο εκ των οποίων είναι σε φάση 2 που σημαίνει πως θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός υγιών εθελοντών. Άλλα 110 προγράμματα είναι στο προ-κλινικό επίπεδο έρευνας. Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα νέα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια το οποίο έδειξε θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη της νόσου σε μελέτη σε πειραματόζωα. ενώ σε μια μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών 18-55 ετών την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα αντισωμάτων ασθενών που ανέρρωσαν από τον νέο κορωνοϊό”.

“Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία όπου μόρια mRNA κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτήν την στιγμή το εμβόλιο εξετάζεται για άτομα ηλικίας 55-70 και 71 και άνω ενώ το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις με διαφορά 4 εβδομάδων Μεγαλύτερες μελέτες για το νέο εμβόλιο θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα. Εάν πάνε καλά αυτές οι μελέτες μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή οι προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου να μην γίνονται βιαστικά, να προχωρούν με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και δεδομένη βέβαια την προστασία των ανθρώπων και την εθελοντική συμμετοχή” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα