Κορονοϊός: Καλπάζουν τα κρούσματα, αλλά οι αρχές παραμένουν καθησυχαστικές

Κορονοϊός: Καλπάζουν τα κρούσματα, αλλά οι αρχές παραμένουν καθησυχαστικές
Γυναίκα με μάσκα έξω από κατάστημα. Eurokinissi

Ρεκόρ 3 και πλέον μηνών επιβεβαίωσης νέων εγχώριων κρουσμάτων σημείωσε χθες η Ελλάδα. Θετικό το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα λίγα τα σοβαρά περιστατικά.

Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται να προκαλεί ο αυξημένος αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, όμως την ίδια στιγμή η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε ήπια εκδήλωση της νόσου. Οι υγειονομικές αρχές για την ώρα είναι καθησυχαστικές όμως επιμένουν ότι πρέπει τα μέτρα να τηρούνται καθώς όσο περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος μεταδοτικότητας σε πληθυσμούς ευπαθών ομάδων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η χώρα εστιάζει όχι στα αριθμητικά δεδομένα αλλά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας που δείχνει να εξαπλώνεται. Χθες Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 57 νέα κρούσματα εκ των οποίων μόνο τα 13 ήταν εισαγόμενα. τα υπόλοιπα 44 είναι εγχώριες μολύνσεις οι οποίες συμβαίνουν λόγω χαλαρότητας των πολιτών και στη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Σχετικά με τα χθεσινά νέα κρούσματα υπενθυμίζουμε ότι:

  • 10 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 3 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 18 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4336, με τα 1212 (28.0%) να θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2157 (49.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. να επισημάνουμε ότι η Αθήνα πρωταγωνιστεί σε νέα κρούσματα και ειδικά το κέντρο όπως το Κολονάκι και το Σύνταγμα, όπου υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Τα δύο αστικά κέντρα μάλιστα παρουσίασαν ρεκόρ νέων περιστατικών του ιού μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα χθες διαπιστώθηκε ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά σε 10 διαφορετικές περιοχές. Προβληματισμό δε προκαλεί η περιοχή της Καβάλας στην οποία εντοπίστηκαν χθες 7 κρούσματα και ίσως διαπιστωθούν κι άλλα τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα όμως μόνο 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος κι αυτό όπως αναφέραμε θεωρείται ένα θετικό στοιχείο, για την ώρα.

Σύμφωνα με κύκλους της επιστημονικής κοινότητας αν δεν καμφθεί ο ρυθμός μετάδοσης μέσα στον Αύγουστο η επιδημία θα κορυφωθεί και φυσικά δεν θα αφήσει αλώβητους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες με χρόνια νοσήματα.

Αυτή είναι και η ουσία των προσπαθειών αναχαίτισης της επιδημίας στην αρχή της επανάκαμψή της. Σημειώνεται ότι υπάρχουν συστάσεις από επιστήμονες που επιμένουν για σκληρότερα μέτρα. Δεν είναι τυχαία η τοποθέτησης της αναπληρώτριας καθηγήτριας Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασίας Κοτανίδου η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα».

Η καθηγήτρια πάντως ξεκαθάρισε, ότι «δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξηση του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνούν την ύπαρξη του Covid-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί».

Η πνευμονολόγος απευθύνθηκε στο σημείο αυτό στους νέους επισημαίνοντας ότι «ουδείς είναι άτρωτος από τον κορονοϊό, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω». Όπως διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα