Ανησυχία για το ρεκόρ κρουσμάτων και τις διασωληνώσεις

Ανησυχία για το ρεκόρ κρουσμάτων και τις διασωληνώσεις
Στιγμιότυπα στο κέντρο της Αθήνας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EIROKINISSI

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε την Τρίτη στην Ελλάδα, με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να αποτελεί "καμπανάκι" για μια επικείμενη πίεση στο ΕΣΥ. Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ώρα που ο ρυθμός εμβολιασμών στη χώρα κινείται σε χαμηλά επίπεδα και η ανοσία μοιάζει μακρινή.

Έντονη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκαν την Τρίτη, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ καθώς και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους μετά από μάχη με τον κορονοϊό.

Ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 4.608 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ακόμα 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε στους 326, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για την επικείμενη πίεση που θα δεχτεί το ΕΣΥ, αν συνεχιστεί η αυξητική πορεία στις διασωληνώσεις.

Την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συμπληρώνει το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, με αποκορύφωμα το παράδειγμα της Κρήτης όπου ήδη τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS.

Η πανδημία του κορονοϊού μπαίνει στο τέταρτο “κύμα” της, την ίδια ώρα που καθημερινά η πορεία των εμβολιασμών κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ δεν αναμένεται αξιοσημείωτη μεταβολή το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα ο στόχος για την ανοσία, δηλαδή τον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού να είναι ακόμα μακρινός.

Εν μέσω της παραπάνω επιδημιολογικής συνθήκης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα (24/8) νέα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες που θα τεθούν σε εφαρμογή από Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, δυσκολεύει σημαντικά η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών. Ουσιαστικά αποκλείονται από μια σειρά κοινωνικών δραστηριοτήτων, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή τους σε διαγνωστικά τεστ, που θα πληρώνουν με δικά τους έξοδα, για να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους.

Τα νέα μέτρα για μη εμβολιασμένους

-Θα τηρηθεί από 1η Σεπτεμβρίου και χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης εξαμήνου.

-Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς. Για τους ιδιώτες θα θεσμοθετηθούν πρόστιμα και κυρώσεις.

-Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα υποχρεωτικό rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ.

-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, καθώς και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου. Τα τεστ θα ελέγχονται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

-Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 σελφ τεστ την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν.

-Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του φοιτητή.

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες υποχρεούνται σε 1 εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι. Οι ανήλικοι ταξιδιώτες μέχρι 12 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει self test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι.

-Τα rapid test θα γίνονται σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Διευκρινίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές. Οι ΚΟΜΥ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.

Χώροι διασκέδασης

Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.

Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστουςς που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Όλα τα μέτρα ισχύουν από 13/9/21-31/3/22.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα