Κορονοϊός: Η σημερινή εικόνα δείχνει τι κάναμε πριν 12 μέρες – Ο κρίσιμος παράγοντας

Κορονοϊός: Η σημερινή εικόνα δείχνει τι κάναμε πριν 12 μέρες – Ο κρίσιμος παράγοντας
Ασθενής με κορονοϊό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας AP

Θετικό θεωρείται το γεγονός ότι παρά τoν τετραπλασιασμό των ατόμων που είναι στην εντατική, o αριθμός τους παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Διπλασιασμός κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε μέσα σε μία εβδομάδα φτάνοντας με βάση τα τελευταία στοιχεία στα 821. Την ίδια στιγμή τετραπλασιασμός σημειώνεται στις νοσηλείες ασθενών με Covid-19 και στις διασωληνώσεις, κάτι όμως που δεν θα πρέπει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον αν θεωρείται ανησυχητικό. Το σύνολο των διασωληνωμένων, αποτελεί το 6,3% του συνόλου των προσβληθέντων από κορονοϊό, αλλά αυτό το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί με δεδομένο το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς τα κρούσματα που θα επιβεβαιώνονται θα είναι πολύ περισσότερα από τον αριθμό των διασωληνώσεων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η σημερινή εικόνα στην εξέλιξη της επιδημίας δείχνει τι είχε γίνει πριν από περίπου 12 ημέρες. Είμαστε δηλαδή στην αρχή στο κλείσιμο των σχολείων. Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 53 άτομα. Αυτό είναι το κρίσιμο νούμερο και από την πορεία του θα δούμε επί της ουσίας το ποσοστό θνητότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, 134 συμπολίτες μας συνεχίζουν να νοσηλεύονται στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες (ποσοστό 60%). Επίσης 53 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από 59 χθες. Συνολικά από την έναρξη της επιδημίας στη χώρας έχουν νοσηλευθεί 191 άτομα και μάλιστα το τελευταίο 24ωρο παρά την αύξηση των κρουσμάτων δεν υπήρξε αύξηση των νοσηλειών.

Επαναλαμβάνεται ακόμη ότι η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά μέχρι χθες στη χώρα μας από το νέο ιό έχουμε 22 θανάτους (αν και με βάση πληροφορίες οι θάνατοι είναι 24). Η μέση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη. Σε αυτή τη λίστα είναι 18 άνδρες και 4 γυναίκες. Οι 21 από τους 22 είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Είναι δε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι 36 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ έχουν γίνει συνολικά περισσότερα από 10.000 εργαστηριακά τεστ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ακόμη ότι «Το να μην ξανασκεφτούμε ποτέ τον κορονοϊό και να γυρίσουμε στην απόλυτη κανονικότητα είναι κάτι που θα αργήσει. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν γυρίσουμε σε μια κανονικότητα, σε μια ρότα καθημερινότητας με μείωση κρουσμάτων και υποχώρηση της επιδημίας, η οποία αναμένεται αρχές με μέσα Μαΐου. Τότε σίγουρα θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Για την επόμενη μέρα αναφέρει ακόμη ότι «Το ζήτημα που υπάρχει είναι πως ξεκινάει και πάλι η κοινωνία, πως μπαίνουμε σε κανονικούς ρυθμούς, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα γίνει κάποια έκρηξη επειδή ο ιός εξακολουθεί να ελλοχεύει δεξιά και αριστερά. Η επόμενη μέρα θέλει πολύ προσεκτικό σχεδιασμό. Γίνονται ήδη συζητήσεις γι’ αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο». Βέβαια ακόμη και αν φτάσουμε στη μέρα όπου θα δούμε το «νέο κρούσμα μηδέν» δηλαδή καμία νέα λοίμωξη, κάτι που στην Κίνα με εκατομμύρια πληθυσμού συμβαίνει αυτή την περίοδο, πάλι χρειάζεται να είμαστε σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, μπορούμε να φτάσουμε λοιπόν στο μηδενισμό των νέων κρουσμάτων αλλά αυτό θα χρειαστεί συνδυασμό της τεχνολογίας και επιδημιολογικό σχεδιασμό. Αλλά θα πρέπει επίσης να κάνουμε λίγο υπομονή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα