Κορονοϊός: Παρελάσεις με ρεκόρ νέων κρουσμάτων

Κορονοϊός: Παρελάσεις με ρεκόρ νέων κρουσμάτων
Μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, στην Αθήνα. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την καταγραφή νέου ρεκόρ στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, γεγονός που δείχνει το τεράστιο κίνδυνο από τις συναθροίσεις λόγω παρελάσεων.

Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες να μην είδαμε τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 4600 όπου είναι αριθμός ρεκόρ, όμως το κρίσιμο μέγεθος είναι ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας ο οποίος καλπάζει! Με βάση αυτό το δεδομένο θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο το ρίσκο να γίνουν οι παρελάσεις με χιλιάδες θεατές, καθώς είναι σίγουρο πως μετά από 2 εβδομάδες θα έχουν πολλές χιλιάδες νέων κρουσμάτων.

Τα χθεσινά 2000 και πλέον νέα κρούσματα αποτελούν ρεκόρ Κυριακής για αρκετούς μήνες και την ίδια ώρα ανέβασαν τον μέσο όρο επτά ημερών στις 3210. Ο αριθμός αυτός απέχει ελάχιστα από το ρεκόρ μέσου όρου νέων κρουσμάτων την εβδομάδα που ήταν 3258 ήταν ήταν στις 26/8 και ο οποίο βεβαίως είχε επηρεαστεί από το ρεκόρ των 4608 νέων κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί στις 24/8.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επίσης τα τεστ βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και σ’ αυτό αποδίδεται λογικά ο υψηλός αριθμός νέων διαγνώσεων. Όμως φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πορεία της επιδημίας είναι ανοδική καθώς ο μέσος όρων των 3210 νέων διαγνώσεων αφορά σε 198.917, ενώ μια εβδομάδα πριν είχαμε μέσο όρο 2439 νέα κρούσματα με 182.539. Δηλαδή η μέση θετικότητα αυξήθηκε από 1,34% σε 1,61%.

Οι επιστήμονες ανησυχούν πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη αναμένεται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων. Και μάλιστα σε αυξημένα επίπεδα είναι τα κρούσματα στα νεαρά άτομα και δη στα παιδιά. Αν και υπολείπονται 7 μέρες για να τελειώσει ο Οκτώβριος, ήδη τα κρούσματα στις ηλικίες έως 17 ετών πλησιάζουν το σύνολο των κρουσμάτων του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε παιδιά μέχρι 17 ετών ανέρχονται από την αρχή του Οκτωβρίου μέχρι τώρα στα 16.150, ενώ στο σύνολο του Σεπτεμβρίου ήταν 16.467. Να σημειώσουμε δε ότι τον Αύγουστο είχαν καταγραφεί περίπου 19000 κρούσματα σε παιδιά και η Κυβέρνηση τόνιζε συνεχώς ότι από αυτό το στοιχείο φαινόνταν ότι τα σχολεία δεν έχουν ιδιαίτερη επίπτωση στην επιδημία. Εκτιμάται όμως ότι ο Οκτώβριος θα κλείσει με πάνω από 20.000 κρούσματα σε παιδιά.

Νοσηλείες λόγω covid

Πέρα από την άνοδο των κρουσμάτων σημαντική είναι και η αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών. Ειδικότερα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το Σάββατο σημειώθηκε σημαντική αύξηση νέων εισαγωγών στις 253, ανεβάζοντας έτσι το μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου στους 226 ασθενείς, ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 200, δηλαδή φαίνεται αύξηση 13%.

Επίσης σταθερά σε πάνω από 350 διατηρούνται οι διασωληνωμένοι ασθενείς και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να αυξηθούν χωρίς όμως να φτάσουν στα δραματικά επίπεδα των 600 ή 850 που είχαν ανέλθει στο δεύτερο και τρίτο κύμα αντίστοιχα. Όμως θα πιέσουν τα νοσοκομεία τα οποία θα πρέπει να μπορούν να υποδέχονται και άλλα περιστατικά καθώς αναμένεται να έρθει ένας ιδιαίτερα δύσκολος χειμώνας με πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα