Κορονοϊός: Στα 1832 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 77 νέα

Κορονοϊός: Στα 1832 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 77 νέα
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά 77 ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 81 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα 1832 κρούσματα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 77 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 1832 .

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουν καταγραφεί 2 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας να φτάνει τους 81 (58 άνδρες και 23 γυναίκες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 88% είχε κάποιο επικείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 90 ασθενείς (71 άνδρες και 19 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από την εντατική. Επίσης το 72% αυτών πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55% είναι άνδρες. Επίσης από τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 501 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 679 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Επίσης έχουν διενεργηθεί 28584 εργαστηριακοί έλεγχοι για κορονοϊό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία από μελέτες σχετικά τις επιπτώσεις του ιού στις εγκυμοσύνες. Όπως ανέφερε μια μελέτη με 43 έγκυες γυναίκες στην Νέα Υόρκη, το 86% αυτών διαπιστώθηκε ότι περνά την ασθένεια με ήπια συμπτώματα, σε αντίθεση με τη γρίπη Η1Ν1 και το SARS. Επίσης κανένα από τα νεογνά δε βρέθηκε μολυσμένο.

Σχετικά με την άρση των μέτρων ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, είναι Μαραθώνιος και όχι σπριντάρισμα. Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας. Προς το παρόν ελάχιστες χώρες όπως η Αυστρία και η Δανία βρίσκονται σε διαδικασία για μερική άρση των μέτρων ενώ η Ιαπωνία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται να τηρηθεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.

Επίσης ανέφερε και από επιστημονικούς κύκλους του εξωτερικού και η εναλλαγή της λήψης και της άρσης μέτρων ανάλογα με τις φάσεις της επιδημίας και της ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Γενικά δεν πρέπει πάντως ν εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα στη χώρα μας.

Σήμερα εγκρίθηκαν επίσης οι τελικές οδηγίες προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής και μετεκθεσιακής προφύλαξης για τους υγειονομικούς που εργάζονται στα νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό παράλληλα με τη χρήση των μέτρων προστασίας. Επίσης εγκρίθηκαν και μάσκες υψηλής προστατευτικής αξίας που πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα