Στο τραπέζι νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους;

Στο τραπέζι νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους;
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας Alexandros Michailidis / SOOC

Με περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων θα λειτουργούν και πάλι τα σούπερ μάρκετ, ενώ ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη περαιτέρω μέτρων που θα αφορούν στους ανεμβολίαστους.

Όλο και πιθανότερο φαντάζει πλέον το σενάριο της επιβολής ενός ιδιότυπου lockdown αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.

Πρόκειται άλλωστε για μία πρακτική η οποία φαίνεται να έχει “ρεύμα” την τρέχουσα περίοδο σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις δύο χώρες να έχουν θέσει επί τάπητος τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην Γερμανία έχει ήδη κατατεθεί σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει ότι σε χώρους διασκέδασης θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού ενώ στους χώρους δουλειάς θα μπορούν να εισέλθουν ανεμβολίαστοι με αρνητικό τεστ, κάτι αντίστοιχο με ό,τι ισχύει ήδη στην Ελλάδα.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, δήλωσε την Πέμπτη πως η χώρα απέχει λίγες μέρες από το να θέσει σε lockdown εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, καθώς ο αριθμός ημερήσιων λοιμώξεων κινείται σε επίπεδο ρεκόρ και η πίεση στις ΜΕΘ αυξάνεται ολοένα.

«Ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να φύγει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται να εργαστεί, να ψωνίσει (είδη πρώτης ανάγκης), να κάνει γυμναστική – δηλαδή ακριβώς αυτό που έπρεπε να υποστούμε όλοι το 2020», είπε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στα τρία πανεθνικά lockdown που επιβλήθηκαν πέρυσι.

Νέα μέτρα και στην Ελλάδα;

Όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη προχωρούν σε σχετικές δηλώσεις αποφεύγοντας να αποκλείσουν περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά συμπολίτες μας οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι αναμένεται η εντός των ημερών συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου τα νέα μέτρα να ληφθούν από την ερχόμενη εβδομάδα και τόνισε ότι αυτά δεν θα αφορούν στην κανονικότητα των εμβολιασμένων.

“Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξουν «ούτε γενικά μέτρα, ούτε τοπικά lockdown. Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουνε εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά».

Με περιορισμούς η είσοδος στα σούπερ-μάρκετ

Το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open, ότι η κυβέρνηση “ασφαλώς και εξετάζει” το μέτρο της εισόδου των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

Ωστόσο, αυτό που τελικά επελέγη είναι το μέτρο του περιορισμού των ατόμων που θα βρίσκονται εντός των καταστημάτων λιανεμπορίου τροφίμων, με βάση τα τετραγωνικά τους.

Πλέον, η κατάσταση επανέρχεται στην προ της 25ης Οκτωβρίου κατάσταση, όταν και ίσχυε ο κανόνας ένα άτομο ανά εννιά τετραγωνικά μέτρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα