"Λαβράκι" στην απογραφή αναπήρων της Ξάνθης. Εισέπραττε το επίδομα του νεκρού συζύγου της

"Λαβράκι" στην απογραφή αναπήρων της Ξάνθης. Εισέπραττε το επίδομα του νεκρού συζύγου της

Τώρα καλείται να επιστρέψει στον Δήμο το ποσό των 3.126,90 ευρώ για τα επιδόματα

Τον θάνατο του συζύγου της... “ξέχασε” να δηλώσει στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης χείρα από την περιοχή, η οποία ωστόσο συνέχιζε να εισπράττει κανονικά τα χρήματα που καταβάλλονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του θανόντος και αντιστοιχούσαν σε επίδομα αναπηρίας.

Η “ξεχασιάρα” χείρα καλείται σήμερα να επιστρέψει το ποσό των 3.126 ευρώ που εισέπραξε από το 2012, όταν και απεβίωσε ο σύζυγός της, ενώ η υπόθεση ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απογραφής όλων των αναπήρων και των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στην Ξάνθη.

Το ιστορικό...

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ThrakiToday.com, στις 12 Ιουνίου 2012, η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή ΙΚΑ το γνωστό ΚΕΠΑ Ν.Μ. Υγείας Κομοτηνής εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Τ.Γ. (σήμερα θανών) κρίθηκε ανάπηρος με ποσοστό άνω του 76%. Ακολούθως ο ίδιος υπέβαλε στις 14 Αυγούστου του ίδιου έτους αίτηση προς τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης ώστε να ενταχθεί στο μητρώο Βαριών Αναπήρων Ασφαλισμένων, όπως προβλέπεται σχετικώς από την υπάρχουσα νομοθεσία, πράγμα το οποίο και συνέβη με αποτέλεσμα την 1η Νοεμβρίου του 2012 να εκδοθεί απόφαση από τον τότε Αρμόδιο Αντιδήμαρχο περί έγκρισης πληρωμής του προβλεπόμενου επιδόματος. Τα χρήματα καταβάλλονταν σε τραπεζικό λογαριασμό της τότε Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, και νυν Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο θανών είχε δηλώσει ως διεύθυνση κατοικίας τη Γενισέα του Δήμου Αβδήρων. 

Ωστόσο μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο τη διασταύρωση των στοιχείων που αναγράφονταν σε όλες τις Υπεύθυνες Δηλώσεις των δικαιούχων, για τον εντοπισμό τυχόν θανόντων, ο Δήμος Αβδήρων ενημέρωσε τους ελεγκτές πως ο Τ.Γ. είχε... πεθάνει! Πιο συγκεκριμένα κοινοποιήθηκε στις 7 Απριλίου του 2014 η ληξιαρχική πράξη θανάτου του, από την οποία προέκυπτε πως είχε αποβιώσει στις 25 Φεβρουαρίου του 2013.

Η σύζυγος του θανόντα όχι απλώς δεν ενημέρωσε σχετικώς την Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης για τον θάνατο αλλά αντίθετα συνέχισε να εισπράττει τα επιδόματα. Μετά τον έλεγχο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος προχώρησε στη διακοπή του προνοιακού επιδόματος, ενώ σύζυγος και κόρη του θανόντος κλήθηκαν σε ακρόαση από την αρμόδια Υπηρεσία τον Αύγουστο του 2014.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων στον τραπεζικό λογαριασμό του θανόντος καταβάλλονταν κάθε δίμηνο 626 ευρώ, ενώ μετά τον έλεγχο απαιτήθηκε η επιστροφή συνολικά 3.756 ευρώ τα οποία θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Στην απολογία της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες η σύζυγος του θανόντα δήλωσε αδυναμία να επιστρέψει τα χρήματα, μιας και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα όπως ισχυρίστηκε, ενώ όπως έγινε γνωστό μέσω της Τράπεζας στην οποία καταβάλλονταν τα χρήματα τον περασμένο Ιούνιο επεστράφη προς τον Δήμο το ποσό των 629 ευρώ.

Ο Δήμος από την πλευρά του προχώρησε στην έκδοση απόφασης καταλογισμού του  ποσού των  των 3.126 ευρώ, που αντιστοιχεί στη σημερινή οφειλή, με τη σύζυγο του θανόντος και συνδικαιούχο του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο γινόταν η κατάθεση του επιδόματος να καλείται σήμερα να τα επιστρέψει στον Δήμο, όπως προβλέπεται σχετικώς από τη Νομοθεσία.

Όπως επισημαίνεται από πλευράς του Δήμου οι έλεγχοι γύρω από τους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων είναι συχνοί, ενώ και κατά το παρελθόν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις χρημάτων τα οποία έλαβαν δικαιούχοι αλλά διαπιστώθηκε πως δεν θα έπρεπε να τους έχουν χορηγηθεί.

Πηγή: thrakitoday.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια
SHARE:

24Media Network