Λινού: “Στα Μέσα Μεταφοράς δεν πάρθηκαν τα μέτρα που έπρεπε – Περισσότερα τεστ στα σχολεία”

Λινού: “Στα Μέσα Μεταφοράς δεν πάρθηκαν τα μέτρα που έπρεπε – Περισσότερα τεστ στα σχολεία”
Στιγμιότυπο κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την Πέμπτη 1 Οκτώβρη 2020 eurokinissi

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινού μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε στα λάθη και τους λόγους που οδήγησαν στη λήψη νέων μέτρων.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινού, καλεσμένη σε πρωινή εκπομπή του Open, μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας και αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη λήψη νέων μέτρων καταπολέμησης του κορονοϊού, προτείνοντας την ίδια στιγμή τρόπους που μπορούσαν να οδηγήσουν στη μείωση της διασποράς του ιού.

“Ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα διότι κεντρικά μέτρα δεν είχαν παρθεί. Ενώ υπήρχε η τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων, ελάχιστα εφαρμόστηκε και η εμπειρία μου ήταν ότι δεν είχε εφαρμοστεί καν στον δημόσιο τομέα και αυτό δείχνει μια άγνοια”, τόνισε.

Η κ. Λινού, παράλληλα αναφέρθηκε και στα ΜΜΜ, στα οποία, όπως τόνισε, δεν πάρθηκαν μέτρα, ενώ και τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων δεν έγιναν σε μεγάλο βαθμό, όπως τα τεστ στους εκπαιδευτικούς.

“Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τεστ μεταξύ των εκπαιδευτικών που εξ’ ανάγκης βλέπουν πολλά παιδιά. Υπάρχουν χώροι που δεν αξιοποιούνται όπως θέατρα, χώροι του δήμου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Στις οικογένειες, πρέπει να θυμηθούμε την κατάσταση στο πρώτο κύμα που καθαρίζαμε ακόμη και τις σακούλες των τροφίμων”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχετικά με τη μεταδοτικότητα της covid-19 στα παιδιά δήλωσε: “Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό στο ¼, δηλαδή πολύ λιγότερο και το ίδιο ισχύει και για τη μετάδοση από τα παιδιά προς τους ενήλικες. Είναι σημαντικό να ελέγχονται οι εκπαιδευτικοί και για τη δημιουργία εστιών μέσα στα σχολεία. Ό,τι ισχύει για τα λύκεια θα έπρεπε να ισχύει και για τα φροντιστήρια. Υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ότι όταν τα παιδιά δεν πάνε στο σχολείο, υπάρχει κίνδυνος να έρθουν σε επαφή με άλλον πληθυσμό και η διασπορά να είναι μεγαλύτερη.”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα