Λιτανείες στη Ρόδο για να βρέξει!

Λιτανείες στη Ρόδο για να βρέξει!

Σε μια απίστευτη κίνηση προχώρησαν οι κάτοικοι στις Καλυθιές Ρόδου, αφού η παρατεταμένη ανομβρία τους οδήγησε στις... λιτανείες προκειμένου να βρέξει.

«Σε λίγο θ’ αρχίσουμε τις λιτανείες για να βρέξει!», είναι μία φράση που ξεκίνησε ν’ ακούγεται στη Ρόδο από πέρυσι τον χειμώνα όταν οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες και οι επιπτώσεις της ανομβρίας έγιναν πια αισθητές. Ε, λοιπόν, επειδή και το φετινό Φθινόπωρο δεν δείχνει…καλά δείγματα μέχρι στιγμής, αυτό έγινε πραγματικότητα αφού, χθες, το πρωί, πραγματοποιήθηκε λιτανεία στον Προφήτη Ηλία Καλυθιών!

Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί μία απόφαση των τοπικών Αρχών μόνο αλλά έγινε μετά από την αγωνία που εκφράζουν προς τους αρμοδίους οι κάτοικοι της περιοχής, το τελευταίο διάστημα, μιας και το θέμα της ανομβρίας τους απασχολεί έντονα και φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παραγωγή τους.

Λιτανείες στη Ρόδο για να βρέξει!
Λιτανείες στη Ρόδο για να βρέξει!

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Καλυθιών, όπου εκεί, ανάμεσα στα άλλα θέματα που τους απασχόλησαν, τέθηκε και αυτό της ανομβρίας. Παρών ήταν και ο ιερέας της ενορίας ο οποίος μετέφερε την αγωνία των κατοίκων και συζητήθηκε να γίνει λιτανεία.

Σημειώνεται ότι, το προηγούμενο διάστημα, ο Πρόεδρος των Καλυθιών, ο κ. Μιχάλης Καφετζής, συζητούσε το θέμα με τον κόσμο ενώ αρκετές φορές δεχόταν πολίτες στο γραφείο του που του μετέφεραν την αγωνία τους για το που θα πάει το θέμα με την ανομβρία και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην περιοχή τους.

Έτσι, σε συνεργασία της ενορίας της περιοχής και της δημοτικής κοινότητας που αφουγκράστηκαν την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε λιτανεία στην Εκκλησία του Προφήτη Ηλία στις Καλυθιές. Συμμετείχαν, βέβαια, οι κάτοικοι του χωριού και το τοπικό συμβούλιο.

Καταρχήν, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και, στη συνέχεια, οι κάτοικοι, γονατιστοί, έκαναν έκκληση για να βρέξει ενώ πραγματοποιήθηκε και περιφορά της εικόνας του Προφήτη Ηλία στο χωριό.

Λιτανείες στη Ρόδο για να βρέξει!
Λιτανείες στη Ρόδο για να βρέξει!
Λιτανείες στη Ρόδο για να βρέξει!

Στις Καλυθιές έχουν ελιές αλλά και αμπέλια και ξινόδεντρα και συνήθως τον Οκτώβριο έριχνε τις πρώτες βροχές, κάτι που δεν συνέβη ούτε φέτος. Οι άνθρωποι, λοιπόν, ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει το φαινόμενο αυτό στην παραγωγή τους και ήδη έχουν τα πρώτα αρνητικά δείγματα.

Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχει το φράγμα του Άη-Γιάννη το οποίο, τέτοια εποχή, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν γεμάτο-μάλιστα είχε και ψάρια, ορισμένα από αυτά σπάνια καθώς και τριάντα πάπιες. Από εκεί έπιναν νερό και τα ελάφια στην περιοχή.

Φέτος, το φράγμα έχει ξεραθεί, πολλά ψάρια ψόφησαν-προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα και έσωσαν κάποια από τα ψάρια με τη βοήθεια της ΔΕΥΑΡ που έβαλε νερό, αλλά δεν ξέρουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και αφουγκραζόμενοι την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας αποφάσισαν να γίνει η λιτανεία, που είναι βέβαια για όλο το νησί.

Αυτό  είναι ενδεικτικό ότι το θέμα της ανομβρίας αναμένεται να μας απασχολήσει σοβαρά από εδώ και πέρα γι’ αυτό και θα πρέπει οι αρμόδιοι να εξετάσουν τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο νησί.

Το ότι άρχισαν οι λιτανείες για την ανομβρία στο νησί, μάλλον θα πρέπει να λειτουργήσει ως “καμπανάκι” για τους αρμοδίους…

Άλλα θέματα

Ένα ακόμη σοβαρό για την περιοχή θέμα που τους απασχόλησε στη συνεδρίαση του τ.σ. είναι εκείνο της καθαριότητας αφού φέτος πέρασαν ένα δύσκολο καλοκαίρι μια και στο Φαληράκι, που είναι η πλέον τουριστική περιοχή, το πρόβλημα με τα σκουπίδια ήταν έντονο. Μάλιστα, υπήρχε μόνο ένα απορριμματοφόρο για να καλύπτει την περιοχή Κοσκινού-Καλυθιές-Ψίνθο και Φαληράκι!

Γι’ αυτό, όπως λέει ο Πρόεδρος, θέλουν να ξαναέρθει ιδιώτης στην καθαριότητα αφού όταν υπήρχε η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη.

* Οι φωτογραφίες είναι του Διαμαντή Σωτηράκη

πηγή:  rodiaki

SHARE:

24Media Network