Lockdown: Συνεδριάζουν εκτάκτως οι επιδημιολόγοι – Την Τετάρτη οι εισηγήσεις για Πάσχα, μετακινήσεις, εστίαση

Lockdown: Συνεδριάζουν εκτάκτως οι επιδημιολόγοι – Την Τετάρτη οι εισηγήσεις για Πάσχα, μετακινήσεις, εστίαση
Ηλικιωμένη γυναίκα με μάσκα μπροστά από γκράφιτι στην Αττική. AP

Έκτακτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής ενώ αύριο Τετάρτη και όχι την Παρασκευή συνέρχεται η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με την ατζέντα να περιλαμβάνει όλα τα θέματα

Τα επιδημιολογικά στοιχεία όπως αυτά αποτυπώνονται μέχρι σήμερα θα εξετάσει η υπομοομάδα των επιδημιολόγων -μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας- απόψε, ενώ αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής. Η ατζέντα θα περιλαμβάνει το σύνολο των κρίσιμων θεμάτων σχετικά με το υπάρχον lockdown, με κορυφαίο βέβαια τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

Οι ειδικοί συνεδριάζουν νωρίτερα απ’ ότι γνωρίζαμε – συνεδρίαση της ολομέλειας ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή- όμως φαίνεται η Κυβέρνηση να θέλει να κλείσει το ζήτημα νωρίτερα, ώστε να μη φτάσουμε μια ανάσα από την έναρξη των διακοπών του Πάσχα. Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως είπαμε είναι ίσως αυτό που απασχολεί εντονότερα την κοινωνία και όπως όλα δείχνουν οι ειδικοί φαίνονται αποφασισμένοι να μην εισηγηθούν θετικά επ’ αυτού.

Η αυριανή συνεδρίαση γίνεται υπό τη σκιά σημαντικά επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων και με το ΕΣΥ να στενάζει. Ένα ακόμη στοιχείο είναι και τα εκατοντάδες κρούσματα σε σχολεία. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα λίγο περισσότερα από 1 εκατομμύριο self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς και έχουν επιβεβαιωθεί περί τα 1500 νέα κρούσματα.

Η διαδικασία λοιπόν των self test αποκαλύπτει αυξημένα κρούσματα κάτι το οποίο αναλογικά θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέες διαγνώσει εάν το μέτρο επεκταθεί. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ήδη ετοιμάσει ειδική πλατφόρμα για τη δήλωση των αποτελεσμάτων των self test εκείνων που θα ήθελαν να ταξιδέψουν. Όμως λογικά θα παραμείνει ανενεργή.

Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι όλα όσα έχουν απασχολήσει και τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, τα σχολεία συνολικά κλπ. Όλα αυτά υπό το βάρος των 900 νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και το 70-80 νεκρών ημερησίως.

Παράλληλα το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι ιδιαίτερα αυξημένο και αυτό φοβίζει ιδιαίτερα, καθώς οι βασικές μετακινήσεις αναμένεται να είναι από την πρωτεύουσα σε άλλες περιφερειακές ενότητες.

ΜΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Επικράτεια νοσηλεύονται περίπου 5700 ασθενείς λόγω νόσησης από κορονοϊό, εκ των οποίων περίπου 900 σε ΜΕΘ. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ covid που διαθέτει η χώρα.

Να αναφέρουμε ότι η κατάσταση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται εύκολα καθώς όσο οι νοσηλευόμενοι διατηρούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα, απαιτείται ραγδαία μείωση των εισαγωγών ώστε να μην εμφανίζονται και σοβαρά περιστατικά. να μην ξεχνάμε δε ότι από τα εμβόλια ανοσία έχει αποκτήσει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού το οποίο δεν ξεπερνά το 8%.

Με τα κρούσματα να καλπάζουν, και το δείκτη αναπαραγωγής της νόσου (Rt) να είναι πάνω από 1, δυνητικά μεγάλος αριθμός των πολιτών μπορεί να εκτεθεί πιο εύκολα από ποτέ στον ιό και να μολυνθεί. Στατιστικά σήμερα μπορεί και πάλι τα κρούσματα να κινηθούν κοντά στις 4000, όπως και την προηγούμενη Τρίτη.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών από την αρχή της πανδημίας αλλά και υψηλό αριθμό θανάτων, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη γρήγορη αναχαίτιση της επιδημίας στη χώρα. Με βάση τα στοιχεία, είναι ιδιαίτερα πρόωρο να συζητά κανείς για άνοιγμα δραστηριοτήτων και δη για διαπεριφερειακές μετακινήσεις λόγω Πάσχα.

Το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται όλο και περισσότερο και μάλιστα στο σύνολο της επικράτειας. Χθες το σύνολο των διασωληνωμένων έφτασε στους 847 ήτοι ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Την ίδια ώρα η ανακοίνωση 78 νεκρών επίσης ανησυχεί καθώς ο αριθμός αυτός συντηρεί υψηλά τον μέσο όρο θανάτων σε επίπεδο 4 μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου 12-18/4 είναι 509, ενώ μία εβδομάδα πριν ήταν 539. Δηλαδή μιλάμε για πολύ μικρή αποκλιμάκωση. Οι νέες εισαγωγές αυτές μεταφράζονται σε νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ τις επόμενες μέρες, όταν μόλις το 11% των κλινών στις εντατικές ήταν χθες διαθέσιμο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι με βάση αυτή την πορεία το πιθανότερο σενάριο βλέπει περαιτέρω άνοδο των διασωληνωμένων στα επίπεδα των 900-1000. Να αναφέρουμε ακόμη πως με βάση και τα χθεσινά στοιχεία ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού είναι στα 2838 με τάση να αυξηθεί καθώς οι Τρίτες είναι οι μέρες με τα υψηλότερα κρούσματα και σήμερα μπορεί να δούμε πάνω από 3500.

Ο 7ημερος μέσος όρος ημερήσιων θανάτων είναι 82, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός. Μάλιστα μέσα στον Απρίλιο έχουν σημειωθεί ήδη 1447. Επίσης σημειώνεται πως ένα ποσοστό της τάξης του 17%, αφορά σε ηλικίες κάτω των 70 ετών ή άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα