Lockdown: Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων για το λιανεμπόριο

Lockdown: Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων για το λιανεμπόριο
2021/Eurokinissi

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η ισχυρή πίεση που δέχεται το ΕΣΥ πλέον και εκτός Αττικής, φαίνεται ότι δεν επιτρέπει την πανελλαδική ελάφρυνση μέτρων που θα ισχύσει από το Σάββατο, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου την Δευτέρα.

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την επιδημία κορονοϊού περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και δη της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη συμμετέχει και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι παραπάνω περιοχές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και η απόφαση να ελαφρύνουν τα περιοριστικά μέτρα τα οποία ισχύουν σήμερα, κάτι το οποίο θα ξεκινήσει Πανελλαδικά από αύριο, φαίνεται μεγάλο ρίσκο.

Μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι και τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν ελάχιστα περιθώρια και φυσικά δεν υπάρχει καμία εφεδρεία στην Αττική για να προστρέξει τις περιοχές αυτές.

Όπως επεσήμανε λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρά την σταθεροποίηση, όμως, της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα, παρατηρείται μία σταθερή και σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα, κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28%, ενώ υπολογίζονται 2 χιλιάδες ενεργά κρούσματα στη συμπρωτεύουσα.

Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή φαίνεται και από τον αριθμό των νέων εισαγωγών. Ειδικότερα, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη, αυξητική είναι η τάση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Η 3η και 4η ΥΠΕ παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σχεδόν 200 διασωληνωμένους ασθενείς.

«Στην Αττική με βάση τα ενεργά κρούσματα, η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό 4%. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και φτάνει το 25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά μεγαλύτερη. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις 2 πόλεις δείχνουν επιβάρυνση με τη Θεσσαλονίκη να επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο από ότι η Αττική εντός της περασμένης εβδομάδας» ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ας σημειωθεί ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 90%

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα