Μαρτυρία από το Αγαθονήσι: ‘Σας παρακαλώ πηγαίνετε μήπως υπάρχει κάποιος ζωντανός’

Μαρτυρία από το Αγαθονήσι: ‘Σας παρακαλώ πηγαίνετε μήπως υπάρχει κάποιος ζωντανός’
Migrants and refugees arrive in a shore near Eftalou in the north of Lesbos island, Greece on November 14, 2015. SOOC

Τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε στην θάλασσα μετά το ναυάγιο στο Αγαθονήσι περιγράφει στο News 24/7 ο δύτης που βούτηξε στο σημείο για να βοηθήσει στη διάσωση τυχόν επιζώντων

«Έχω βιώσει αρκετά περιστατικά με τους μετανάστες τα τελευταία χρόνια αλλά το προχθεσινό δεν το έχω αντιμετωπίσει ξανά. Εύχομαι ειλικρινά κανείς να μη ζήσει κάτι τέτοιο». Ο Γιάννης Κανέλλης, δύτης που δουλεύει στις ιχθυοκαλλιέργειες στο Αγαθονήσι, έφτασε γρήγορα με τη βάρκα του στο σημείο του ναυαγίου που έγινε το πρωί του Σαββάτου ανοιχτά του νησιού και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 παιδιά.

Ο ίδιος βρισκόταν στις ιχθυοκαλλιέργειες όταν μπροστά του είδε έναν άνδρα που είχε βγει στη στεριά. «Με τα λιγοστά μου αγγλικά τον ρώτησα τι έγινε και μου είπε πως το σκάφος στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε και έχουν πνιγεί όλοι. Ήταν ο μοναδικός άνδρας που σώθηκε, μαζί με δύο γυναίκες», λέει ο κ. Κανέλλης. «Με είδε με τη στολή του δύτη και μου είπε “Σας παρακαλώ πηγαίνετε μήπως υπάρχει κάποιος ζωντανός ακόμα. Η γυναίκα και τα τρια παιδιά μου ήταν στη βάρκα”. Έτρεξα αμέσως, πάντα πηγαίνω σε αυτά τα περιστατικά» περιγράφει.

Φτάνοντας στο σημείο, έβλεπε γύρω του μόνο πτώματα. Έριξε την άγκυρα και βούτηξε στο νερό με την μπουκάλα του, ξεκινώντας να ανασύρει τους πνιγμένους. Με τα χέρια του έβγαλε δύο ανήλικα παιδιά, έναν άντρα και δύο γυναίκες.  Όλοι πνιγμένοι. «Δεν το έχω ξαναδεί. Ήμουν μέσα στο νερό και έκλαιγα. Πρώτα βρήκα το ένα από τα παιδιά του άνδρα που με είχε βρει νωρίτερα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Όπως το είδα στο νερό νόμιζα ότι μου ζητούσε βοήθεια. Αλλά ήταν νεκρό. Δεν μπορώ να περιγράψω πως ένιωσα, είναι τραγικό. Ένας από τους συναδέλφους μου είδε ένα νεκρό παιδί και μου είπε ότι στην αρχή νόμιζε πως ήταν κούκλα. Είναι απερίγραπτο».

Η μηχανή της μικρής βάρκας ανοικτού τύπου που μετέφερε τους ανθρώπους φαίνεται, σύμφωνα με όσα είπαν οι επιζώντες, πως έπαθε βλάβη, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να πανικοβληθούν και το σκάφος να ανατραπεί. «Αγνοείται ακόμη ένα νεογέννητο βρέφος και ακόμη δύο άτομα όπως μας έχουν πει, που ίσως είναι οι διακινητές. Το βρέφος το θήλαζε η μητέρα του την ώρα που χάλασε η μηχανή. Το σκάφος μπατάρισε και εκείνη την ώρα έχασε το παιδί από την αγκαλιά της» αναφέρει ο Γιάννης Κανέλλης.

Ανασύροντας τα πτώματα, ο Γιάννης Κανέλλης του έκανε εντύπωση πως όλοι όσοι είχαν πνιγεί φορούσαν σωσίβια. «Είναι να τρελαίνεσαι» λέει, ενώ θεωρεί περίεργο το γεγονός πως ακόμη δεν έχει βρεθεί η βάρκα που τους μετέφερε. Ο ίδιος βούτηξε ξανά τη Δευτέρα αναζητώντας τους τρεις αγνοούμενους και το σκάφος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στο Αγαθονήσι είχε περάσει αρκετός καιρός που δεν είχαν φτάσει πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας. Την περασμένη εβδομάδα όμως, τρεις ημέρες πριν το ναυάγιο, έφτασαν δύο φουσκωτές βάρκες που μετέφεραν περίπου 50 με 60 άτομα και ο Γιάννης Κανέλλης ανησυχεί πως θα αρχίσουν ξανά να εμφανίζονται τέτοια περιστατικά.

Οι έρευνες από το λιμενικό συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής την φετινή χρονιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα