Φωτιά στην Άμφισσα: Εφιαλτική νύχτα σε πολλά μέτωπα – Εκκενώθηκε η Βόρεια Ιτέα

Φωτιά στην Άμφισσα: Εφιαλτική νύχτα σε πολλά μέτωπα – Εκκενώθηκε η Βόρεια Ιτέα
Φωτιά στην Ιτέα Forecast Weather Greece

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Άμφισσα, όπου εκκενώθηκε η Βόρεια Ιτέα. Οι φλόγες απειλούν εργοστάσια. Εικόνες καταστροφής στο Κρανίδι, με τη φωτιά να καίει μέσα σε ξενοδοχείο.

Πολλά είναι τα πύρινα μέτωπα τα οποία ξέσπασαν την Δευτέρα (4/7) σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες να δυσκολεύουν τις προσπάθειες περιορισμού και κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, σημειώθηκαν 52 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, οι περισσότερες εκ των οποίων τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο.

Μεγάλη είναι η δυσκολία κατάσβεσης στη μεγάλη φωτιά στην Άμφισσα που καίει από τη 1μμ της Δευτέρας, με τα μέτωπα να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά εκτείνεται σε πάνω από 20 χλμ.

Έντονη είναι η ανησυχία και για τον Παρνασσό, καθώς οι πυροσβέστες δίνουν μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στον Εθνικό Δρυμό.

Οι φλόγες απειλούν παράλληλα επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, εργοστάσια και ποιμνιοστάσια.

Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται.

‘Αμφισσα: Πού επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους οι χερσαίες δυνάμεις

Ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έγινε στην ‘Αμφισσα για να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

Οι πυροσβέστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση , θα προσπαθήσουν όλη τη νύχτα να κρατήσουν τις φλόγες μακριά για να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις και από ότι προκύπτει από την απόφαση του συντονιστικού οι περιοχές στις οποίες θα ρίξουν το κύριο βάρος τους, είναι στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας όπου κατευθύνονται οι φλόγες, χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες. Ακόμα το κύριο βάρος θα πέσει στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα. Οι περιοχές αυτές είναι που έχουν κρίσιμα μέτωπα χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ιτέα Forecast Weather Greece

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο ‘Αμφισσας – Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς. Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, ‘Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλη νύχτα θα γίνει προσπάθεια να κρατηθούν τα μέτωπα της φωτιάς μέχρι το πρώτο φως της μέρας όταν αναμένεται να επανέλθουν και πάλι τα εναέρια μέσα, ιδιαίτερα ενισχυμένα, για να μπορέσουν να περιορίσουν τα μέτωπα.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ήδη στην περιοχή μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα αλλά και γειτονικούς νόμους ενώ μεγάλες δυνάμεις από εθελοντές έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα και συμβάλλουν στον περιορισμό της φωτιάς. Μάχη δίνουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Με την αποχώρηση των εναέριων μέσων τα 3 μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της ‘Αμφισσας που έχει πάθει τρομακτικές ζημιές.

Μέχρι πριν πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Τα δύο από αυτά είχαν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό ενώ υπήρχε και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για εναέριο συντονισμό. Παράλληλα, επιχειρούν και δεκάδες μηχανήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση και υδροφόρες όπως επίσης έχουν βρεθεί στην περιοχή και εθελοντές πυροσβέστες ενώ με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά για να διερευνήσει τις αιτίες για την έναρξη της.

Εκκενώθηκε η Βόρεια Ιτέα

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν το βράδυ για λόγους ασφαλείας.

«Η φωτιά βρίσκεται κοντά στην πόλη και η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το Βορειοδυτικό κομμάτι της» δήλωσε στο GRTimes ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας το βράδυ της Δευτέρας.

grtimes

«Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη», είπε ακόμη ο ίδιος, γνωστοποιώντας ότι «απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Ο κ. Λύτρας περιέγραψε ακόμη ότι «η αναζωπύρωση είναι μεγάλη και θα έχουμε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες»

.

grtimes

Επιπλέον στο σημείο εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επιχειρούν και υδροφόρες του τοπικού δήμου, αλλά και της Περιφέρειας.

grtimes

Μήνυμα του 112 για αποφυγή μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας

Νωρίτερα, η Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

fokidanews


Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε το απόγευμα για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Σε ανακοίνωση του το ΚΕΕ τόνιζε νωρίτερα πως «τα μέσα και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή» και ότι «το βασικό είναι να ελεγχθεί η φωτιά πριν το βράδυ και πριν κινδυνεύσουν εγκαταστάσεις και υποδομές» και ζητά «να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άμεσα από άλλα μέρη, καθώς σε λίγες ώρες νυχτώνει και η κατάσταση θα δυσκολέψει, ειδικά στην περίπτωση που δεν πέσει ο αέρας».

Πυρκαγιά καίει ξενοδοχείο στο Κρανίδι Αργολίδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή, Κορακιά Κρανιδίου στην Αργολίδα κοντά στη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα Amanzoe.

Συγκλονίζουν οι εικόνες με το ξενοδοχείο να τυλίγεται στις φλόγες, ενώ πάνω από 4 κατοικίες του ξενοδοχείου έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN.

Η πυρκαγιά καίει μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου σε πολλά μέτωπα, ενώ το βράδυ λίγο μετά τις εννέα έγινε αναζωπύρωση στο ανατολικό κομμάτι του πύρινου μετώπου.

Η φωτιά είναι πλέον μέσα στην ξενοδοχιακή μονάδα που υπάρχουν φιάλες υγραερίου και υπάρχει φόβος για εκρήξεις.

Στο σημείο επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, «υπάρχει μία αναζωπύρωση δίπλα ακριβώς από μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προσπαθούν να περιορίσουν την φωτιά».

Όσον αφορά τους ενοίκους της ξενοδοχειακής μονάδας, ο Γιάννης Γεωργόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «απομακρύνθηκαν έγκαιρα και μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία, ενώ όσοι βρίσκονταν στην παραλία μεταφέρθηκαν, μέσω θαλάσσης, σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες».

Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς», συμπληρώνοντας ότι «ευτυχώς έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την πυρκαγιά προκλήθηκαν φθορές στο ξενοδοχείο, η επιχείρηση εκκένωσης όμως διεξήχθη αποτελεσματικά και ο κόσμος απομακρύνεται από το σημείο χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία.

Νότια προς το χωριό Λάτα όπου νωρίτερα εστάλη μήνυμα του 112 με οδηγία εκκένωσης προς Εφύρα δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα, ενώ ανατολικά προς Κάλφα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση περιορισμού της εστίας και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί σύντομα.

Φωτιά στην Ηλεία EUROKINISSI

«Η εικόνα που παρουσιάζει απόψε η φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ‘καντηλάκια’, στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα, ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».

Όσον αφορά στις δύο αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η πρώτη σημειώθηκε στην περιοχή της Βάλμης και η δεύτερη κοντά στην Απιδούλα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

Επίσης, ο αντιπεριφρειάρχης ανέφερε ότι «και για αύριο Τρίτη προβλέπονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την Ηλεία, αφού σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται στην υψηλή και πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου, λόγω ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών».

Φωτιά στο Άγιο Όρος

Ακόμη ένα πύρινο μέτωπο καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, καθώς ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης.

Μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνουν από αέρος 2 ελικόπτερα. Στο σημείο κατευθύνονται 23 οχήματα με 72 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα. Επιχειρούν επίγειες και Ε/ Π Mi8.

Φωτιά σε δασική έκταση στο Καμπί Ζακύνθου

Καλύτερη είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Καμπί Ζακύνθου.

Στο σημείο επιχείρησαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με στόχο να προλάβουν την επέκταση του μετώπου.

Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και αύριο

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος σε: Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα