Μητσοτάκης για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Όλα τα ζευγάρια μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. "Ένα ευαίσθητο θέμα των καιρών μας βρίσκει τον δρόμο για τη λύση του", έγραψε.

"Καινοτόμο" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητήθηκε την Παρασκευή (29/04) στο υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πλέον όλα τα ζευγάρια, άνδρες και γυναίκες, που θέλουν να κάνουν οικογένεια με αυτήν την επιλογή μπορούν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια και τα όνειρά τους.

"Με το καινοτόμο νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όλα τα ζευγάρια, άνδρες και γυναίκες, που θέλουν να κάνουν οικογένεια με αυτήν την επιλογή μπορούν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια και τα όνειρά τους. Ένα ευαίσθητο θέμα των καιρών μας βρίσκει τον δρόμο για τη λύση του", έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

ADVERTISING

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου αλλάζει τους ηλικιακούς περιορισμούς καθιερώνοντας όριο τα 54 έτη, δίνοντας τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Επίσης το ίδιο νομοσχέδιο που παρουσιάζει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, φέρνει αλλαγές και στην λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων, δηλαδή στην κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Με τις νέες διατάξεις μπαίνει τέλος σε μια αναχρονιστική αδικία εις βάρος των ατόμων που κρυοσυντηρούν τα ωάριά τους για τη χρήση των οποίων απαιτούταν η σύμφωνη γνώμη του συζύγου ή συντρόφου κατά το χρόνο της διαδικασίας της συντήρησης.

Επιπλέον, με το σχέδιο νόμου αναμένεται να αυξηθούν και τα επιτρεπόμενα όρια ηλικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη από 50 που είναι σήμερα (είχε δοθεί δυνατότητα επέκτασης μέχρι τα 52 επειδή λόγω covid κάποιες γυναίκες που είχαν προγραμματίσει τη διαδικασία δεν πρόλαβαν ξεπερνώντας έτσι το όριο των 50).
  • Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν
  • Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί
  • Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

Το σχέδιο αυτό νόμου εκσυχρονίζει το πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ενώ περιλαμβάνει και μια ακόμα επίσης πολύ σημαντική αλλαγή. "Στο επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει και θα αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα ενεργοποιήσουμε και να υλοποιηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη δημιουργία μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για άτομα με HIV" είχε ανακοινώσει ο κ. Πλεύρης τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου σε εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών.

Όπως είχε εξηγήσει ο Υπουργός Υγείας, η επιστημονική δυνατότητα υπάρχει πλέον, αλλά το δημόσιο σύστημα δεν την παρέχει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Σχέδιο νόμου, Θανάσης Πλεύρης
SHARE:

24Media Network