Οριστικό τέλος στη βίζα για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

Αντίγραφου του Αγάλματος της Ελευθερίας στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης
Αντίγραφου του Αγάλματος της Ελευθερίας στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης AP

Μόνιμη είναι πλέον η θέση της χώρας μας στη λίστα με τα κράτη των οποίων οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οριστικά εκτός της χρονοβόρας διαδικασίας έκδοσης βίζα για ταξίδι αναψυχής ή επαγγελματικό στις ΗΠΑ, βάζουν με απόφασή τους οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με επιστολή, των αρμόδιων αμερικανικών αρχών προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, οι πολίτες της χώρας δεν απαιτείται να εκδίδουν βίζα προκειμένου να ταξιδέψουν στην Αμερική, καθώς παραμένει στο Πρόγραμμα Απαλλαγής θεώρησης Εισόδου στις ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Τέλος στην αξιολόγηση των αρχών

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο η Ελλάδα περνούσε από αξιολόγηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να ανήκει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, δεν θα γίνεται ούτε η ετήσια αξιολόγηση που γινόταν. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δέχονται στην Ελλάδα τηρούνται αυστηρά όσα απαιτούνται από το αμερικανικό κράτος και θεωρούν ότι θα συνεχίσουν να γίνονται χωρίς παρακλήσεις.

ADVERTISING

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «η απόφαση αυτή συνιστά μια ακόμη σημαντική επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της Προστασίας του Πολίτη».

Τι είναι το ESTA;

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα για Ταξιδιωτική Άδεια (ESTA) είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα που αποτελεί μέρος του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Η ESTA είναι υποχρεωτική για όλους τους υπηκόους ή πολίτες των χωρών του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP) που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους επαγγελματικούς ή αναψυχής και για σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Προγράμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP), όλοι αυτοί οι ταξιδιώτες πρέπει να λάβουν μια ηλεκτρονική άδεια ταξιδίου πριν από την επιβίβαση τους σε αεροπλάνο ή κρουαζιερόπλοιο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ESTA σχεδόν αμέσως, θα καθορίσει σε πολλές περιπτώσεις, εάν ένα άτομο πληροί τις προϋποθέσεις του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP) ταξίδια, και αν το εν λόγω ταξίδι δημιουργεί οποιαδήποτε επιβολή του νόμου ή κινδύνους για την ασφάλεια.

Οι αιτήσεις ESTA μπορούν να υποβληθούν ανά πάσα στιγμή πριν από το ταξίδι, και αφού εγκριθούν, θα ισχύουν για διάστημα ενός ή δύο ετών ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου του αιτούντα, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

Οι άδειες ισχύουν για πολλαπλές εισόδους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, όπως αναγράφεται στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συνιστά να γίνεται η υποβολή αιτήσεων ESTA αμέσως μόλις ο αιτών ξεκινήσει τον προγραμματισμό του ταξιδιού του με προορισμό τις ΗΠΑ και τουλάχιστον 72 ώρες πριν από το ταξίδι.

Το πρώτο βήμα έγινε το 2010

Η βίζα για Έλληνες πολίτες καταργήθηκε το 2010, επί προεδρίας Ομπάμα και ενώ στην Ελλάδα πρωθυπουργός διατελούσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο τότε πρωθυπουργός έπειτα από συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας λόγο για ικανοποίηση ενός ελληνικού αιτήματος δέκα ετών.

Πηγή: 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θετικό πρόσημο για την τρομοκρατία στην Ελλάδα

Προοπτικές απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Σαγκάης - Αθήνας

Ακυρώθηκαν ελλείψει βίζας οι συναυλίες της μαροκινής Hindi Zahra

SHARE:

24Media Network