Μόρια: “Έψαχναν στα αποκαΐδια – Είδα μια κουβέρτα με καμένο κρέας” 

Μόρια: “Έψαχναν στα αποκαΐδια – Είδα μια κουβέρτα με καμένο κρέας” 
Πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια Eurokinissi

Ο Δημήτρης Πατέστος, συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στο Καρά Τεπέ, που βρέθηκε στη Μόρια χθες, μιλάει στο News 24/7 για όσα είδε στο ΚΥΤ. "H Αστυνομία πέταξε μια φωτοβολίδα κρότου λάμψης, κάτι που δυστυχώς για τη Μόρια είναι σύνηθες".

Ο Δημήτρης Πατέστος, βρέθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, περίπου στις 18:00 της Κυριακής, αφού ενημερώθηκε πως υπάρχει φωτιά. “Πήγαμε μαζί με έναν συνάδελφο για να δούμε την κατάσταση και να εκτιμήσουμε αν χρειάζεται βοήθεια.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 16:50. Στα 20 λεπτά ήρθε η Πυροσβεστική, όταν πήγαμε εμείς, την είχαν σβήσει”.

Όπως λέει στο News 24/7, είδε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να ψάχνουν στα αποκαΐδια.” Οι άνθρωποι που ήταν μαζεμένοι έλεγαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από ένα κοντέινερ στο οποίο βρισκόταν μια γυναίκα με δύο παιδιά. Έψαχναν να βρουν ανθρώπους που έμεναν στα διπλανά κοντέινερ για να δουν αν είναι καλά. Περίπου στις 7 και μισή με 8 πάρα, τους είδα σε πανικό να τρέχουν και να κρατούν μια κουβέρτα. Την έφεραν μπροστά μας και την είδαμε και ήταν καμένο κρέας. Δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν από άνθρωπο ή όχι. Έτρεξαν και δεν ξέρω που πήγαν στη συνέχεια”.

Πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια της Λέβου το απόγευμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 2019. (EUROKINISSI/STONISI.GR) Eurokinissi

 

Ο συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου, περιγράφει πως τα κοντέινερ στα οποία εξαπλώθηκε η πυρκαγιά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

“Από τρία διπλά κοντέινερ έχει μείνει μόνο ο σκελετός. Έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και άλλα κοντινά, έχουν σπασμένα τζάμια. Στη Μόρια μέσα στα κοντέινερ ζουν 30 άτομα μαζί”, λέει και συμπληρώνει πως από όσα έμαθε, δεν υπήρχε νωρίτερα ένταση στο ΚΥΤ. “Οι φασαρίες έγιναν στη διάρκεια που το πυροσβεστικό έσβηνε τη φωτιά. Αυτό που μας είπαν, ήταν ότι νωρίτερα δεν γινόταν κάτι”.

Την ώρα που βρέθηκε ο ίδιος στο ΚΥΤ, έφευγε το Πυροσβεστικό όχημα, ενώ μια υπήρχε μια διμοιρία των ΜΑΤ δίπλα στα καμμένα. “Έφυγα γύρω στις 21:00 και πλέον δεν υπήρχε ένταση. Νωρίτερα η Αστυνομία πέταξε μια φωτοβολίδα κρότου λάμψης, κάτι που δυστυχώς για τη Μόρια είναι σύνηθες, ενώ αρκετός κόσμος έπαιρνε τις κουβέρτες του και έβγαινε από το καμπ”.

Πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια της Λέβου το απόγευμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 2019. Eurokinissi

 

Αναφερόμενος στις συνθήκες, ο Δημήτρης Πατέστος, που μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ήταν στην ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, εξηγεί πως η κατάσταση είναι τραγική.

“Οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες που είναι απίστευτες. Όχι σήμερα ξαφνικά, αλλά όλα αυτά τα χρόνια. Πέρυσι είχαμε μέσα στη Μόρια 10.000 κόσμο. Φέτος έχει 13.000. Το καμπ είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του άτυπου καταυλισμού. Όλα τα γύρω χωράφια είναι γεμάτα σκηνές, παραπήγματα κλπ. Αν δει κανείς τα καλώδια που περνούν μέσα στο ΚΥΤ, αναρωτιέται πως και δεν κάηκε και το υπόλοιπο καμπ χθες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα