Μόρια: Ο υπερπληθυσμός του κέντρου ‘ένοχος’ για τα επεισόδια

Μόρια: Ο υπερπληθυσμός του κέντρου ‘ένοχος’ για τα επεισόδια

Στο χειρουργείο οδηγήθηκε ένας από τους τραυματίες στα χθεσινοβραδινά επεισόδια στον καταυλισμό που φιλοξενεί σχεδόν τριπλάσιους από τους προβλεπόμενους πρόσφυγες και μετανάστες

Μια ακόμα νύχτα επεισοδίων στον καταυλισμό της Μόριας ο οποίος εξακολουθεί να φιλοξενεί σχεδόν τριπλάσιους πρόσφυγες και μετανάστες απο όσους αντέχει.

Πάνω από δέκα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης από τις χθεσινοβραδινές συγκρούσεις, με το ένα από αυτά να έχει δεχτεί μαχαιριά χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή του, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για ακόμη ενα βράδυ οδηγήθηκαν σε έντονες συγκρούσεις ως αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού του κέντρου στο οποίο ζουν ανάμεικτα άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, αφού δεν είναι δυνατόν να γίνει διαχωρισμός αν δεν μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μεταναστών.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο Γιάννης Μπαλμπακάκης, διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας τόνισε: “Ξεσηκώθηκαν κατά τις 21:00 με 21:30  το βράδυ. Ξεκίνησαν να τσακώνονται αραβόφωνοι με Φαρσόφωνους. Αφγανοί με Ιρακινούς και Σύρους. Οι λόγοι τώρα ήταν αυτοί που είναι και οι πιο συνήθεις. Ήταν μεθυσμένοι, κάποιος πείραξε τη γυναίκα κάποιου και έτσι φαίνεται να ξεκίνησε. Αργά το βράδυ έκαψαν κάποιες σκηνές στις οποίες ζούσαν οικογένειες. Τις βάλαμε σε έναν προσωρινό χώρο και σήμερα προσπαθούμε να τις μετακινήσουμε αλλού. Μπήκε μέσα η Πυροσβεστική και σήμερα προσπαθούμε να επαναφέρουμε την τάξη. Χρησιμοποίησαν πολλές πέτρες και σκουπίδια. Τα πολεμοφόδια τους είναι κυρίως τα σκουπίδια. Δέκα άτομα πήγαν στο νοσοκομείο και ο ένας είναι στο χειρουργικό, ενώ αρκετοί ακόμα νοσηλεύτηκαν και στα δικά μας εσωτερικά ιατρεία με μικροαμυχές, χωρίς κάτι σοβαρό”.

Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν έλαβαν μέρος αργότερα και Αφρικανοί, αφού και στο σημείο που μένουν εκείνοι υπήρξαν πυρκαγιές σε σκηνές και σκουπίδια. ΜΑΤ και Πυροσβεστική μπήκαν στον καταυλισμό με αποτέλεσμα περίπου στις 4 το πρωί και μετά από χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, τα επεισόδια να σταματήσουν.

 

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τον δήμαρχο Λέσβου

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα όσα συμβαίνουν στον καταυλισμό. Όπως υποστηρίζει ενώ θα έπρεπε να φιλοξενούνται 1.800 άτομα, αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 6.500.

“Δυστυχώς, εδώ και δύο χρόνια, ειδικά δε εφέτος εγκλωβίστηκε και συνωστίζεται, άκρως υπερβολικός αριθμός πολιτών τρίτων χωρών και ευάλωτων ομάδων (άνδρες, γυναίκες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και παιδιά αδιακρίτως), ανερχόμενος κατ’ εκτίμηση σε πάνω από έξι χιλιάδες άτομα” σημειώνει στη μήνυσή του ο κ. Γαληνός.

Ακόμη, ο δήμαρχος Λέσβου ο οποίος μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρησε να εμποδίσει την μεταφορά οικίσκων που θα αντικαθιστούσαν μέρος των σκηνών στην Μόρια, αναφέρεται σε “ακατάλληλες -από απόψεως υγιεινής και ασφάλειας, για τη διαμονή τους, ανεξαρτήτως εποχής- εγκαταστάσεις”, σε ελλείψεις δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης που εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, όπως και των εργαζομένων εκεί.

“Όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο υπεύθυνος Τύπου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κυριάκος Μαντούβαλος, σχολιάζοντας την μήνυση του κ. Γαληνού.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες το “Έθνος” είχε πραγματοποιήσει αυτοψία μέσα στη Μόρια, καταγράφοντας τα προβλήματα που ανέφεραν τόσο οι διοικούντες όσο και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Δηλαδή τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης, τον υπερπληθυσμό, το αλκοόλ που κυκλοφορεί ελεύθερο αλλά και τις αναφορές ακόμα και για ναρκωτικά. Μάλιστα για τους λόγους αυτούς, ορισμένοι από όσους έμεναν μέσα έχουν πλέον καταφύγει σε διπλανό ελαιώνα αναγκασμένοι να κοιμούνται στις λάσπες.

Φωτογραφία:lesvosnews

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα