Μύκονος: Συνελήφθη ο αεροπειρατής της TWA, 34 χρόνια μετά

Μύκονος: Συνελήφθη ο αεροπειρατής της TWA, 34 χρόνια μετά
Associated Press

Θρίλερ με τη σύλληψη 65χρονου Λιβανέζου στη Μύκονο που για 34 χρόνια τον κυνηγούσαν οι διεθνείς διωκτικές αρχές για συμμετοχή στη Χεσμπολάχ, αεροπειρατεία σε σκάφος της TWA και την δολοφονία αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού.

Εντοπίσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο λιμάνι της Μυκόνου από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, ένας 65χρονος Λιβανέζος, τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται σε εκκρεμές ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής τα έτη 1985 και 1987.

Ο διωκόμενος οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του στις Φυλακές Κορυδαλλού μέχρι να αποφασιστεί η έκδοσή του στην Γερμανία που τον καταζητούσε.

Φωτό αρχείου: Αεροπειρατεία TWA Associated Press

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο άτομο επέβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που εισήλθε πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος στην Ρόδο και κατέληξε στην Μύκονο, όπου εκεί αποφάσισε ο 65χρονος να κατέβει. Κατά την έξοδό του, όπως συνηθίζεται για τους υπηκόους τρίτων χωρών, έγινε διαβατηριακός έλεγχος στον Λιμένα από την Αστυνομία και τα στοιχεία του λιβανέζικου διαβατηρίου του «χτύπησαν» αμέσως συναγερμό, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, τα στοιχεία του προσομοιάζουν με στοιχεία που έχουν βάλει στο σύστημα οι γερμανικές Αρχές και για αυτόν τον λόγο κρατείται, μέχρι να ταυτοποιηθεί πλήρως καθώς υπάρχει μία αδυναμία στην περίπτωσή του, αφού οι γερμανικές Αρχές δεν έχουν τα αποτυπώματά του.

Ο έλεγχος για την πλήρη ταυτοποίησή του και για να διαπιστωθεί αν όντως πρόκειται για τον αεροπειρατή της TWA θα συνεχιστεί σε συνεργασία με τις γερμανικές Αρχές που έχουν ενημερωθεί σχετικά και εφόσον προκύψει ότι όντως είναι το ίδιο πρόσωπο θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες έκδοσής του.

Καρέ από την αεροπειρατεία της TWA το 1985:

Απελευθέρωση ενός εκ των ομήρων της πτήσης 847 της αμερικανικής TWA, ο οποίος κρατά στην αγκαλιά του ένα μικρό κορίτσι ASSOCIATED PRESS
Αεροπειρατεία της TWA, 34 χρόνια μετά ASSOCIATED PRESS

Το χρονικό της αεροπειρατείας και η διαφυγή του αεροπειρατή

Το αιματηρό χρονικό της αεροπειρατεία στην πτήση 847 της TWA από Αθήνα για Ρώμη, «γράφεται» τον Ιούνιου το 1985. Οι δράστες που ανήκαν σε περιθωριακή ομάδα της Χεζμπολάζ, πρώτα κατηύθυναν με εντολή τους το αεροπλάνο στην Βηρυτό, όπου έναντι καυσίμων άφησαν ελεύθερους κάποιους επιβάτες, μεταξύ των οποίων και τον διάσημο Έλληνα τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο.

Στη συνέχεια πήγαν στην Αλγερία και πάλι πίσω στον Λίβανο, όπου ένας από τους επιβάτες και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Αμερικής αντιστάθηκε και αφού τον ξυλοκόπησαν τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Το αεροσκάφος έμεινε για αρκετές ημέρες στην Βηρυτό όπου μετά από διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές αφέθηκαν ελεύθεροι οι όμηροι, μεταφέρθηκαν με οχήματα στη Συρία και από εκεί με αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ στην τότε Δυτική Γερμανία.

Δύο χρόνια μετά, την αεροπειρατεία οι γερμανικές Αρχές συλλαμβάνουν τον 65χρονο σήμερα άντρα όμως κατάφερε να ελευθερωθεί ως αντάλλαγμα για την ομηρία δύο Γερμανών υπηκόων από συνεργούς του στον Λίβανο. Έκτοτε το συγκεκριμένο άτομο προφανώς με παραλλαγές στο όνομά του είχε καταφέρει να διαφεύγει της σύλληψης.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version