Να ακυρωθεί η ηγεσία του ΣτΕ ζητά δικαστής

Να ακυρωθεί η ηγεσία του ΣτΕ ζητά δικαστής
Συμβούλιο της Επικρατείας Eurokinissi

Αίτηση ακύρωσης κατέθεσε Σύμβουλος της Επικρατείας, με την οποία ζητά να ακυρωθεί ο διορισμός της νέας ηγεσίας του ΣτΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Να ακυρωθεί ο διορισμός της νέας ηγεσίας του ΣτΕ ζητά με προσφυγή του ο Σύμβουλος της Επικρατείας, ο οποίος αμφισβητεί ότι τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τις εκλογές.

Στην αίτηση ακύρωσης, ο ανώτατος λειτουργός υποστηρίζει ότι είναι παράνομη η μη υπογραφή των διαταγμάτων που εξέδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και για αυτό ο,τι ακολούθησε, θα πρέπει να ακυρωθεί.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρανόμως παρέλειψε την έκδοση των διαταγμάτων προαγωγής, αναφορικά με τις θέσεις δικαστικών λειτουργών στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υποχρέωσή του να εκδώσει αμελλητί τα διατάγματα προαγωγής στις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επανενεργοποιήθηκε μετά την επιβεβαίωση και επανυποβολή τους με τις υπ’ αριθμ. 18, 19 και ‪20 /21-6-2019‬ πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Η παράλειψη, λοιπόν, της αμελλητί εκδόσεως των προεδρικών διαταγμάτων, συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» αναφέρεται στην αίτηση.

Ως προς το εμπρόθεσμο της αίτησης επισημαίνεται ότι ο ΠτΔ θα έπρεπε να προχωρήσει σε κάθε περίπτωση στην έκδοση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος το αργότερο την 1η Ιουλίου 2019, δηλαδή την ημερομηνία κατά την οποία κενώνονταν οι θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Από την ημερομηνία τούτη, λοιπόν, συντελείται το πρώτον παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, η οποία, όμως σε αντιστοιχία προς τα ανωτέρω, είναι διαρκής. Συνεπώς, και υπό αυτή την εκδοχή, η παρούσα αίτηση ακυρώσεως τοποθετείται στη σφαίρα του εμπροθέσμου» καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι ο αιτών είχε επιλεγεί από το υπουργικό Συμβούλιο στις 21/6/19 για τη θέση του αντιπρόεδρου του ΣτΕ, ενώ εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή του σχετικά με τους τρεις αντιπροέδρους του ΣτΕ, τότε ενδεχομένως δημιουργηθεί ζήτημα για όλες τις επιλογές στα Ανώτατα Δικαστήρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα