Ναυάγιο στην Πύλο: Ο Ντογιάκος θέλει να επιβάλει “σιωπητήριο” για τη δικογραφία

Ναυάγιο στην Πύλο: Ο Ντογιάκος θέλει να επιβάλει “σιωπητήριο” για τη δικογραφία
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος Eurokinissi

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κοινοποίησε παλαιότερη εισαγγελική του εγκύκλιο, σημειώνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να λάβει γνώση της δικογραφίας για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο ή να παρεμβαίνει.

«Η ανάκριση είναι μυστική» υπενθυμίζει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προς τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς και και τον Λιμενάρχη Καλαμάτας που ερευνούν την τραγωδία με το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

Ο Ανώτατος Εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος απέστειλε εγκύκλιο προς την Προϊστάμενη της Εισαγγελίας Εφετών Καλαμάτας, την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας και τον Λιμενάρχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας εφιστώντας την προσοχή τους για το απόρρητο της έρευνας που διενεργείται προς κάθε κατεύθυνση για το τραγικό ναυάγιο που κόστισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγκύκλιος με την οποία ο κ. Ντογιάκος υπενθυμίζει το «απόρρητο της έρευνας» είναι του 2015 που αφορούσε θέματα καταπολέμησης Διαφθοράς και ανακρίσεις από το Τμήμα Εσωτερικών υποθέσεων της Αστυνομίας, προς το οποίο απευθυνόταν, καθώς και τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των προανακριτικών υπάλληλων.

Η παρέμβαση του κ. Ντογιάκου εξέπληξε κάποιους, όχι γιατί αναφέρεται σε κάτι που ισχύει για κάθε έρευνα αλλά γιατί σε ανάλογες μεγάλες υποθέσεις – όπως αυτή των Τεμπών – δεν είχε κάνει ανάλογη κίνηση-υπενθύμιση. Στην προκειμένη περίπτωση ίσως η στόχευση του Ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού να μην είναι τόσο οι συνάδελφοι του αλλά το Λιμενικό που έχει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται όλο το νομικό πλαίσιο για την μυστικότητα ερευνών και επισημαίνεται πως:

«Τα στοιχεία της δικογραφίας και ειδικότερα  όλα, ανεξαιρέτως, τα έγγραφα της ανακρίσεως, καθώς και η υποβλητική αναφορά προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα μετά το πέρας της, με ευθύνη εκείνων που τη διενεργούν καθώς και όσων άλλων λαμβάνουν γνώση αυτών ως εκ της  υπηρεσίας τους γραμματείς, κ.λ.π.), απαγορεύεται να γνωστοποιούνται, με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιονδήποτε τρίτο, πλην των δικαιουμένων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Τονίζεται επίσης (προς του Λιμενικούς που ασκούν χρέη προανακριτικού υπαλλήλου εν προκειμένω) πως «η παραβίαση της μυστικότητας της ανακρίσεως εκ μέρους των προανακριτικών υπαλλήλων τιμωρείται ποινικά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 252 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα.

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι απολύτως σαφές ότι μετά την έναρξη, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικής Εισαγγελικής παραγγελίας, του ανακριτικού έργου και μέχρι πέρατος αυτού, ουδείς τρίτος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, δικαιούται να λάβει γνώση των στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πολύ δε περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο, να παρεμβαίνει στους εκτελούντες αυτό ανακριτικούς υπαλλήλους με εντολές, υποδείξεις, παροτρύνσεις, αιτήματα, κ.λ.π., δεδομένου ότι η εποπτεία της ανακρίσεως έχει ανατεθεί από το νομοθέτη, στο σύνολό της, αποκλειστικά και μάλιστα πανηγυρικά, στον εποπτεύοντα την Υπηρεσία Σας Εισαγγελικό Λειτουργό».

Στο μεταξύ για βαρύτατα αδικήματα κατηγορούνται οι εννέα συλληφθέντες διακινητές για το ναυάγιο οι οποίοι θα απολογηθούν τις επόμενες ημέρες. Στους φερόμενους ως διακινητές απαγγέλθηκαν κατηγορίες που αφορούν δράση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου από το οποίο προκλήθηκαν θάνατοι, έκθεση σε κίνδυνο, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κ.ά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα