Χαρδαλιάς: Μπαρ μόνο με καθήμενους – Πρόστιμα και “λουκέτο” ακόμα και αναδρομικά

Χαρδαλιάς: Μπαρ μόνο με καθήμενους – Πρόστιμα και “λουκέτο” ακόμα και αναδρομικά
Κόσμος σε μαγαζί Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η πανδημία δείχνει και πάλι εκτός ελέγχου. Αυστηρές ποινές για καταστήματα εστίασης που δεν τηρούν τους κανόνες. Τι ανακοίνωσε.

Έκτακτες ανακοινώσεις για την πορεία του κορονοϊού έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως τα μαγαζιά εστίασης θα δουλεύουν από την Πέμπτη μόνο με καθήμενους ενώ τα πρόστιμα θα είναι πλέον και αναδρομικά.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς:

“Παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα. Τις τελευταίες ημέρες τα δεδομένα προκαλούν εγρήγορση. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η επικρατούσα. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. Από τη περασμένη Δευτέρα βλέπουμε τριπλασιασμό κρουσμάτων. Η ιχνηλάτηση δείχνει πως τα κρούσματα είναι σε πολύ νεαρές ηλικίες και έχουν να κάνουν με τους χώρους διασκέδασης. Η αύξηση αυτή για την ώρα δε συνδέεται με αύξηση νοσηλειών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο μ.ο. ηλικίας κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Τα τελευταία 24ωρα καταγράφησαν εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους διασκέδασης. Στο νότιο τομέα Αθηνών το 66% των κρουσμάτων είναι 16-24 ετών. Όσο ένα 40% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο η μετάλλαξη Δέλτα αφορά άμεσα την υγεία τους. Ακόμη το 99% των βαριών περιστατικών είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι.

Το μήνυμα είναι τριπλό. Εμβολιαστείτε άμεσα. Οι νεότεροι να αποφύγετε τις επαφές με τους γονείς σας, εμβολιαστείτε και κάντε συχνά τεστ. Όλοι οι νέοι και οι εργαζόμενοι δημοσίου είναι δικαιούχοι μέχρι τις 10 Ιουλίου δωρεάν σελφ τεστ. Η τακτική διάγνωση είναι πολύ σημαντική πρωτίστως εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με καθήμενους και με τους κανόνες του υπ. Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα κυρώνονται πρόστιμα αμέσως, με λουκέτο από την επόμενη μέρα. Οσες επιχειρήσεις ελέγχονται και παραβιάζουν τους όρους θα κλείνουν από την επόμενη ημέρα της παράβασης για επτά  ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι στα 10.000 ευρώ και στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια

Οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν και εκ των υστέρων και βάσει αξιολόγησης με υλικό από τα social media.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι νέοι θέλουν να διασκεδάσουν. Κάνω έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν άμεσα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τακτικά τεστ, προστατεύουμε τους μεγαλύτερούς μας”.

Θυμίζουμε πως τη Τρίτη καταγράφηκαν 1797 νέα κρούσματα στη χώρα κάτι που σημαίνει αύξηση 442% σε δύο εβδομάδες. Τα 1026 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Αττική. Ιδιαίτερο είναι μάλιστα το πρόβλημα στα νότια προάστια της Αττικής με 252 κρούσματα.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Υπενθυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα οι εκδρομείς για να επιβιβαστούν σε πλοία και αεροπλάνα για να ταξιδέψουν, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Οι εμβολιασμένοι, οι ανεμβολίαστοι και όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση ή δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Green Pass που θα πιστοποιεί τον πλήρη εμβολιασμό και τον τύπο του εμβολίου. Οι ανεμβολίαστοι μπορούν τα ταξιδεύουν με την επίδειξη είτε αρνητικού αποτελέσματος PCR 72 ωρών, είτε με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών, είτε με πιστοποιητικό νόσησης, είτε με Green Pass που θα βεβαιώνει ένα από τα παραπάνω.

Όσοι έχουν κάνει μόνο την 1η δόση ή δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη 2η δόση, αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι και τους επιτρέπεται η είσοδος στο πλοίο μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αν και μπορεί να εκδοθεί από την επόμενη μέρα του πλήρους εμβολιασμού, τίθεται σε ισχύ από τις 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου και έπειτα.

Επίσης, για ανήλικους 12 έως 17 ετών η είσοδος επιτρέπεται με το αρνητικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών. Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.

Για την ώρα δεν ανακοινώθηκαν μέτρα για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα