Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία για τον Ανδρ. Λοβέρδο

Φωτό αρχείου: Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή
Φωτό αρχείου: Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή EUROKINISSI

Ζητείται η άρση ασυλίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κληθεί ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση Novartis.

Πολιτική αναταραχή αναμένεται να προκαλέσει άμεσα η απόφαση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς να στείλει στη Βουλή, το πρωί της Τρίτης, σκέλος της δικογραφίας για τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, αναφορικά με τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, το όνομα του οποίο εμπλέκεται στην πολύκροτη υπόθεση.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας, Ελένη Τουλουπάκη, μέσω του Αρείου Πάγου, διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή, ζητώντας την άρση ασυλία του πρώην υπουργού, ο οποίος σήμερα κατέχει βουλευτική έδρα, έτσι ώστε, με την άδεια του Κοινοβουλίου να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος ενώπιον των εισαγγελικών αρχών. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις, όταν οι συνάδελφοί του δώσουν το «πράσινο φως», γύρω από τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς Διαφθοράς κατέληξαν σε αυτή την ενέργεια, καθώς σε βάρος του υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις που προέρχονται τόσο από μαρτυρικές καταθέσεις όσο και από έγγραφα του FBI. Μάλιστα, κατα τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας φέρονται να έχουν υπάρξει υπερτιμολογήσεις φαρμάκων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κατά τις μαρτυρικές καταθέσεις, ο πρώην υπουργός και οι αρμόδιες επιτροπές φέρονται να επέλεγαν άλλες μεθόδους τιμολόγησης προς όφελος της Novartis, παρά το γεγονός ότι όφειλαν να επανατιμολογούν τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας φέρεται να αυξάνεται και στη συνέχεια να πέφτει κατακόρυφα.

Εμπλεκόμενη εμφανίζεται να είναι και μία διαφημιστική εταιρία, η οποία φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» στελεχών της Novartis, αφού εμφανίζεται να έχει εκδόσει εικονικά τιμολόγια. Ήδη έχουν καταθέσει οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολογία που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους.

Στο αρχείο τέσσερις

Την ίδια ώρα, στο αρχείο πηγαίνει η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο με την επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρξουν στοιχεία στο μελλον. Ταυτόχρονα, η έρευνα συνεχίζεται για πέντε πολιτικά πρόσωπα. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει πλέον ολοκληρωθεί για πέντε από τα δέκα συνολικα πολιτικά πρόσωπα που φέρονταν να εμπλέκονται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Πηγές αναφέρουν πως εισαγγελικές κινήσεις δεν σταματούν εδώ, αφού μετά την κλήτευσή του για παροχή εξηγήσεων, τον ίδιο δρόμο αναμένεται να πάρουν πρόσωπα τα οποία την επίμαχη περίοδο συνεργάστηκαν με την ηγεσία του υπουργείου. Πρόκειται για περίπου 20 άτομα, μέλη επιτροπών και στελέχη διαφημιστικής εταιρίας. Κι εκείνοι αναμένεται να ελεγχθούν για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η έρευνα αναφορικά με τον Ανδρ. Λοβέρδο έχει να κάνει με την περίοδο Απρίλιος 2011 εως Μάιος 2012 και περιορίζεται σε τέσσερα φάρμακα της Novartis: Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis.

Λοβέρδος: Πολιτική συμμορία

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική συμμορία και κακοποιούς. Η δήλωσή του έχει ως εξής: "Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε. Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου.

Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει. Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο στο facebook για πρώτη δίκαιωση. Εγραψε χαρακτηριστικά: "Επιτέλους, δικαίωση πρώτη. Και έπεται η άμεση συνέχεια".

tweet Πολάκη για Novartis- Λοβέρδο
tweet Πολάκη για Novartis- Λοβέρδο
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: novartis, Ανδρέας Λοβέρδος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Υπόθεση Novartis: Έρχονται διώξεις για πολιτικούς και άρση ασυλίας

Κούλογλου: Στα όρια στατιστικού λάθους η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

SHARE: